Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo će u novembru biti spremno za suđenje Šalji

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu saopštilo je da će u novembru biti spremno za suđenje bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine nad pritvorenicima u Albaniji 1999. godine.
Tužilaštvo će u novembru biti spremno za suđenje Šalji
Pjeter Šalja (Foto prnt.scr Specijalizovana veća Kosova)

Na raspravi o stanju u postupku, tužilac Šon O’Daud precizirao je da će 19. novembra sudu predati pretprocesni podnesak, u kojem će detaljno opisati dokaze protiv Šalje.

Suđenje bi, po sudskoj praksi, trebalo da počne nekoliko meseci pošto tužioci predaju taj podnesak.

Šaljin branilac Žan-Luj Žilisen najavio je, međutim, da će preliminarnim prigovorima osporavati nadležnost suda i formu optužnice.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju dao je, potom, odbrani rok do 12. jula da uloži preliminarne prigovore.

Tužioci će na preliminarne prigovore odbrane morati da odgovore do 13. avgusta, odlučio je sudija Giju.

Šalja (53) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistva počinjena između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Prema optužnici, Šalja (53), zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999. tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

„Fabrika metala u Kukešu služila je i za pritvaranje i ispitivanje osoba osumnjičenih da su sarađivale sa SR Jugoslavijom i Srbijom, ili da nisu podržavale OVK. Zločini iz ove optužnice počinili su izvesni pripadnici OVK nad pritvorenim osobama. Žrtve ovih zločina bile su državljani SRJ i nisu učestvovale u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Iz navoda da su Šalja i saučesnici „optuživali pritvorenike da su sarađivali sa srpskim vlastima i/ili da nisu podržavali OVK“, može se zaključiti da su žrtve bile većinom kosovski Albanci.

Radi zaštite identiteta, imena žrtava i većina detalja o zločinima izostavljeni su iz javnosti dostupne verzije optužnice.

Šalja je optužen kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo „ispitivanje i zlostavljanje pritvorenika“. Kao Šaljini saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni Sabit Geci i Djemšit Krasnići i drugi neimenovani pripadnici OVK.

Prema optužnici, Šalja je sa saučesnicima u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, "držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa".

Pritvorenike su držali „pod nehumanim uslovima“, "bez dovoljno hrane, vode, sanitarnih objekata, higijene i medicinske nege".

Šalja i saučesnici redovno su „napadali pritvorenike fizički – prebijanjem raznim predmetima – i psihološki – pretnjama smrću i teškim telesnim povredama, zastrašivanjem, maltretiranjem, ispitivanjem i nasilnim iznudjivanjem izjava i priznanja“.

"Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu upotrebljavajući „palice, metalne šipke, pištolje, bezbol palice i noževe“ kojim su im lomili kosti i nanosili druge teške telesne povrede. Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju", piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Šalja je optužen da je "fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu".

Sudija Giju je optužnicu protiv Šalje potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta ove godine u Briselu uhapsile belgijske vlasti po nalogu suda za zločine OVK. U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen. „Izjavljujem da nisam kriv. Ne priznajem da sam počinio nikakav zločin, osim što sam branio svoju domovinu“, rekao je Šalja.

Na prethodno pitanje sudije Gijua da li je razumeo navod optužnice, Šalje je odgovorio: „Razumeo sam navode optužnice. Izgledaju mi smešno“.

Šalja, koji se predstavio kao „državljanin Belgije“, tvrdio je i da nije bilo potrebe da on, sredinom marta, bude uhapšen u Briselu, jer bi se dobrovoljno odazvao pozivu suda.

Šalja je osmi bivši pripadnik OVK koji je uhapšen po nalogu suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Petorica su optužena za ratne zločine, a dvojice za zastrašivanje svedoka i ometanje sprovodjenja pravde.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023