Vesti
Ratni zločini

Tužilac: Uskoro optužnica za masakr u Dubravi

Tužilac Specijalnog tužilaštva Iljir Morina najavio je da će protiv osumnjičenih za, kako navodi, masakr u Dubravi uskoro biti podignuta optužnica.

Tužilac: Uskoro optužnica za masakr u Dubravi
Zatvor Dubrava (Foto Gazeta Ekspres)

On je rekao da su istrage završene.

U decembru prošle godina Kosovska je uhapsila G.M. osumnjičenog za ratne zločine počinjene u zatvoru Dubrava. Tužilašvo ga tereti "za učešće u masakru počinjenog 1999. godine, kada su srpske bezbednosne snage ubile između 90 i 130 zatvorenika".

"Uhapsili smo osumnjičenog za masakr u Dubravi, istraga je u toku već duže vreme. Istrage u ovom slučaju smo već završili i u fazi smo procene dokaza za mogućnost da u roku od nedelja, ako ne i meseci, podignemo optužnicu u ovom slučaju“, rekao je Morina za RTK.

Prema njegovim rečima, drugi slučaj je slučaj Staradrane, gde je ubijeno 16 civila.

„I u tom slučaju istrage su završene, obrađujemo dosije sa mogućnošću podizanja optužnice u roku od nekoliko nedelja“, dodao je on.

Ali politički problemi, poput saradnje sa Srbijom, glavni su faktor koji ometa istragu ovih slučajeva, naglasio je on.

„Nažalost, imamo samo prvu opciju – prikupljanje dokaza na teritoriji Kosova. Nedostaje saradnja sa Srbijom, što je, nažalost, velika prepreka u našem radu. Svi optuženi su begunci i pretpostavljamo, a za neke čak znamo da žive u Republici Srbiji“, podvukao je Morina.

Specijalni tužilac je rekao da je povećanjem broja istražitelja omogućeno prikupljanje činjenica i da se više radi na rasvjetljavanju i kažnjavanju počinilaca ratnih zločina.

 Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023