Vesti
Ratni zločini

Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića

Specijalni tužilac za ratne zločine Euleksa podneo je Osnovnom sudu u Prizrenu predlog za proširenje istrage protiv okrivljenog Darka Tasića, raseljenog lica iz Male Kruše.
Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Predlogom tužioca je obuhvaćen navodni događaj u kome je Tasić učestvovao sa svojim ocem i bratom tako što je pokušao da u reku Drim potopi kamion sa preko 40 leševa streljanih Albanaca iz sela, kako bi prikrio tragove streljanja. Kako se predlogom navodi, pošto im ovo nike uspelo, Tasići su kamion zapalili.

“U svom odgovoru na predlog tužioca istaći ću apsurnost ovih sumnji izazvanih sinhronizovanim lažnim i nedoslednim izjavama svedoka o događaju. Pitam se kako je kamion koji nije zapaljiv i leševi koji takođe nisu zapaljivi mogli da tri dana gore delimično potpljeni u reku”, prokommentarisao je ovaj zahtev tužioca Tasićev advokat Dejan A. Vasić.

Tasić se, prema predlogu Euleks tužioca Pola Flina, do sada teretio da je početkom rata 1999. godine u selu Mala Kruša zajedno sa većom grupom lica zapalio i opljačkao preko stotinu kuća, kao i da je vršio deportacije albanskih žena i dece.

Darko Tasić je uhapšen u novembru prošle godine na administrativnom prelazu Brnjak, na putu Rožaje - Zubin Potok.

Rešenjem sudije Rajme Elezi iz osnovnog suda u Prizrenu, njemu je krajem decembra 2017. produžena mera pritvora za još tri meseca.Ostale vesti

Mustafa se nije izjasno o krivici
Bivši komadant OVK Saljih Mustafa nije želeo da se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova izjasni o krivici povodom optužbi.
  • 28.09.2020
Završeno saslušanje Agima Čekua
Bivši komandant Glavnog štaba OVK, bivši premijer i ministar odbrane Kosova Agim Čeku završio je sa davanjem iskaza tužiocima u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, objavili su kosovski mediji na albanskom jeziku izjavu njegovog advokata, javlja dopisnik N1 iz EU.
  • 28.09.2020
Pred sudijama u Hagu danas Čeku i Mustafa
Bivši komadant Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnji kosovski premijer Agim Čeku, ali i bivši komandant Saljih Mustafa pojaviće se pred sudijama u Hagu.
  • 28.09.2020
Saljih Mustafa se sutra pred sudijom izjašnjava o krivici

Nekadašnji komadant u OVК Saljih Mustafa, zvani komadant Calji (48) sutra popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Кosova sa sedištem u Hagu.

  • 27.09.2020
Specijalno tužilaštvo potvrdilo i hapšenje Nasima Haradinaja
Specijalno tužilaštvo potvrdilo je da je juče na Kosovu uhapšen potpredsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Nasim Haradinaj, "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova".
  • 26.09.2020
Specijalizovano tužilaštvo potvrdilo hapšenje Gucatija
Specijalno tužilaštvo potvrdilo je da je danas na Kosovu uhapšen predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati, "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova".
  • 25.09.2020