Vesti
Ratni zločini

Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića

Specijalni tužilac za ratne zločine Euleksa podneo je Osnovnom sudu u Prizrenu predlog za proširenje istrage protiv okrivljenog Darka Tasića, raseljenog lica iz Male Kruše.
Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Predlogom tužioca je obuhvaćen navodni događaj u kome je Tasić učestvovao sa svojim ocem i bratom tako što je pokušao da u reku Drim potopi kamion sa preko 40 leševa streljanih Albanaca iz sela, kako bi prikrio tragove streljanja. Kako se predlogom navodi, pošto im ovo nike uspelo, Tasići su kamion zapalili.

“U svom odgovoru na predlog tužioca istaći ću apsurnost ovih sumnji izazvanih sinhronizovanim lažnim i nedoslednim izjavama svedoka o događaju. Pitam se kako je kamion koji nije zapaljiv i leševi koji takođe nisu zapaljivi mogli da tri dana gore delimično potpljeni u reku”, prokommentarisao je ovaj zahtev tužioca Tasićev advokat Dejan A. Vasić.

Tasić se, prema predlogu Euleks tužioca Pola Flina, do sada teretio da je početkom rata 1999. godine u selu Mala Kruša zajedno sa većom grupom lica zapalio i opljačkao preko stotinu kuća, kao i da je vršio deportacije albanskih žena i dece.

Darko Tasić je uhapšen u novembru prošle godine na administrativnom prelazu Brnjak, na putu Rožaje - Zubin Potok.

Rešenjem sudije Rajme Elezi iz osnovnog suda u Prizrenu, njemu je krajem decembra 2017. produžena mera pritvora za još tri meseca.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020