Vesti
Ratni zločini

Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića

Specijalni tužilac za ratne zločine Euleksa podneo je Osnovnom sudu u Prizrenu predlog za proširenje istrage protiv okrivljenog Darka Tasića, raseljenog lica iz Male Kruše.
Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Predlogom tužioca je obuhvaćen navodni događaj u kome je Tasić učestvovao sa svojim ocem i bratom tako što je pokušao da u reku Drim potopi kamion sa preko 40 leševa streljanih Albanaca iz sela, kako bi prikrio tragove streljanja. Kako se predlogom navodi, pošto im ovo nike uspelo, Tasići su kamion zapalili.

“U svom odgovoru na predlog tužioca istaći ću apsurnost ovih sumnji izazvanih sinhronizovanim lažnim i nedoslednim izjavama svedoka o događaju. Pitam se kako je kamion koji nije zapaljiv i leševi koji takođe nisu zapaljivi mogli da tri dana gore delimično potpljeni u reku”, prokommentarisao je ovaj zahtev tužioca Tasićev advokat Dejan A. Vasić.

Tasić se, prema predlogu Euleks tužioca Pola Flina, do sada teretio da je početkom rata 1999. godine u selu Mala Kruša zajedno sa većom grupom lica zapalio i opljačkao preko stotinu kuća, kao i da je vršio deportacije albanskih žena i dece.

Darko Tasić je uhapšen u novembru prošle godine na administrativnom prelazu Brnjak, na putu Rožaje - Zubin Potok.

Rešenjem sudije Rajme Elezi iz osnovnog suda u Prizrenu, njemu je krajem decembra 2017. produžena mera pritvora za još tri meseca.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021