Vesti
Ratni zločini

Tužilac Džek Smit opisao Seljimija kao "šefa bande"

Specijalni tužilac Džek Smit opisao je šefa poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenja i bivšeg glavnog inspektora OVK Redžepa Seljimija i kao "šefa bande" koja je pokušala da ubije jednu osobu, a on je to pokušao da prikrije, prenosi Gazeta ekspres.
Tužilac Džek Smit opisao Seljimija kao
Redžep Seljimi (Foto print.scr Specijalizovana veća)

U zahtevu koji je Kancelarija specijalnog tužioca uputila specijalnom sudiji Nikolasu Gijuu, navodi se da je Seljimi, jedan sat nakon pokušaja ubistva, pokušao da pozove jednog od osumnjičenih, a zatim kontaktirao policajca i od njega navodno tražio da uzme nešto što je korišćeno u ovom atentatu.

"Pojedinci koji su radili za Redžepa Seljimija bili su umešani u pokušaj ubistva. U roku od sat vremena od pokušaja ubistva, Seljimi je pokušao da pozove jednog od 30 osumnjičenih a zatim je kontaktirao kosovskog policajca tražeći od njega da uzme ono što je navodno korišćeno u pokušaju ubistva. Istražitelj je izrazio veliku zabrinutost što Redžep Seljimi može u bilo koje vreme da pozove policajca i zatraži od njega da iskoristi svoj položaj da uzme dokaze korišćene u potencijalnim krivičnim delima", navodi se u tvrdnjama Tužilaštva.

Prethodno se u zahtevu za hapšenje i pritvor Seljimija i drugih pominje crna lista SAD, prenosi Kosovo onlajn. "Redžep Seljimi stavljen je na crnu listu vlade SAD zbog mogućeg učešća u ometanju sprovođenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o osnivanju UNMIK i podleže sankcijama koje je izrekao trezor Sjedinjenih Država", navodi se u dokumentu.

U dokumentu tužilaštva na 22 stranice pominje se progon i ubistvo svedoka, a navodi se da su se bivši pripadnici OVK i bivši članovi međunarodnih organizacija na Kosovu plašili da svedoče u Specijalnom sudu.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022