Vesti
Ratni zločini

Tužilac Džek Smit opisao Seljimija kao "šefa bande"

Specijalni tužilac Džek Smit opisao je šefa poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenja i bivšeg glavnog inspektora OVK Redžepa Seljimija i kao "šefa bande" koja je pokušala da ubije jednu osobu, a on je to pokušao da prikrije, prenosi Gazeta ekspres.
Tužilac Džek Smit opisao Seljimija kao
Redžep Seljimi (Foto print.scr Specijalizovana veća)

U zahtevu koji je Kancelarija specijalnog tužioca uputila specijalnom sudiji Nikolasu Gijuu, navodi se da je Seljimi, jedan sat nakon pokušaja ubistva, pokušao da pozove jednog od osumnjičenih, a zatim kontaktirao policajca i od njega navodno tražio da uzme nešto što je korišćeno u ovom atentatu.

"Pojedinci koji su radili za Redžepa Seljimija bili su umešani u pokušaj ubistva. U roku od sat vremena od pokušaja ubistva, Seljimi je pokušao da pozove jednog od 30 osumnjičenih a zatim je kontaktirao kosovskog policajca tražeći od njega da uzme ono što je navodno korišćeno u pokušaju ubistva. Istražitelj je izrazio veliku zabrinutost što Redžep Seljimi može u bilo koje vreme da pozove policajca i zatraži od njega da iskoristi svoj položaj da uzme dokaze korišćene u potencijalnim krivičnim delima", navodi se u tvrdnjama Tužilaštva.

Prethodno se u zahtevu za hapšenje i pritvor Seljimija i drugih pominje crna lista SAD, prenosi Kosovo onlajn. "Redžep Seljimi stavljen je na crnu listu vlade SAD zbog mogućeg učešća u ometanju sprovođenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o osnivanju UNMIK i podleže sankcijama koje je izrekao trezor Sjedinjenih Država", navodi se u dokumentu.

U dokumentu tužilaštva na 22 stranice pominje se progon i ubistvo svedoka, a navodi se da su se bivši pripadnici OVK i bivši članovi međunarodnih organizacija na Kosovu plašili da svedoče u Specijalnom sudu.



Ostale vesti

Darku Tasiću smanjena kazna zatvora na 11 godina
Posebno odeljenje Apelacionog suda u Prizrenu preinačilo je presudu Darku Tasiću i osudilo ga na 11 godina zatvora, prenelo je danas više medija. Jedan od Tasićevih advokata, Ljubomir Pantović kazao je za RTV Kim da je za presudu saznao preko kosovskih portala.
  • 01.12.2020
Objavljena odluka suda o potvrđivanju optužnice protiv Tačija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu objavio je odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 30.11.2020
Počela ekshumacija posmrtnih ostataka nađenih u rudniku kod Raške
Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije saopštila je danas da je započeta ekshumacija tela, za koja se pretpostavlja da su s Kosova, iz lokacije kod rudnika Kiževak kod Raške.
  • 30.11.2020
Uručen poziv još jednom bivšem pripadniku OVK
Bivšem pripadniku OVK Naimu Kadoliu uručen je poziv Specijalizovanih veća za ispitivanje, potvrdio je sam Kadoli, prenosi Koha.
  • 29.11.2020
Sumnja se da je kod Raške pokopano 15 do 17 tela
Na lokaciji Kiževak, kamenolomu kod Raške, pronađeni su posmrtni ostaci, a sumnja se da se na tom mestu potencijalno nalazi petnaest do sedamnaest tela. Institut za sudsku medicinu u Prištini smatra da je reč o albanskim žrtvama sa Кosova. Na toj lokaciji se pet godina vrši iskopavanje.
  • 27.11.2020
Iskazom svedoka nastavlja se suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred Posebnom odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 27.11.2020