Vesti
Ratni zločini

Tužilac: Dokazaćemo da su Tači i ostali krivi za zločine na Kosovu i Albaniji

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu tvrdili su u uvodnoj reči da će dokazati da su Hašim Tači i trojica saoptuženih krivi za zločine na Kosovu i Albaniji, 1998-99. Zajedno sa Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
Tužilac: Dokazaćemo da su Tači i ostali krivi za zločine na Kosovu i Albaniji
Tužioci suda za zločine OVK u Hagu (Tanjug/AP/Koen van Weel)

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Aleks Vajting rekao je da će dokazati da su optuženi, kao lideri Glavnog štaba OVK, „usvojili i primenili politiku uzimanja za metu svih koje su smatrali protivnicima“.

Ti „protivnici“, po Vajtingu, bili su ne samo Srbi i Romi, nego i Albanci koje su optuženi proglasili „kolaborantima samo zato što su bili povezani sa srpskim vlastima“ ili zato što su podržavali Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove.

„Tu politiku optuženi su sprovodili nezakonitim pritvaranjem, zlostavljanjem, mučenjem i, u nekim slučajevima, ubistvima protivnika. Dokazi će pokazati da su stotine protivnika OVK pritvorene i da ih je više od 100 ubijeno“, podvukao je tužilac, dodajući da su većinu žrtava činili Albanci. Vajting je podvukao da za te zločine „nema opravdanja… zato što su protivzakoniti“. Optuženi su, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zločine počinili „da bi preuzeli vlast na Kosovu, kao i nad onima koje su smatrali protivnicima“.

Kao dokaz da je politika optuženih bila da targetiraju sve koje su smatrali protivnicima OVK, Vajting je naveo saopštenja za javnost koje je izdavao sam Glavni štab OVK.

„U tim saopštenjima, ponavljana je poruka da su protivnici egzistencijalna pretnja OVK i Kosovu“, precizirao je Vajting.

Prvooptuženi Tači, po rečima tužioca, u više intervjua sa tužiocima negirao je svoju ulogu i ulogu Glavnog štaba OVK u ratnim događajima na Kosovu.

„Tvrdio je da Glavni štab do novembra 1998. nije funkcionisao uopšte, a da je od tada radio samo na papiru. Naši dokazi pokazaće da su te izjave bile lažne, a među tim dokazima su i neke Tačijeve ranije izjave“, naglasio je Vajting.

„Šta je Tači želeo da prikrije“, upitao se tužilac, obraćajući se sudijama.

Negirajući da je na optuženičkoj klupi cela OVK, tužilac je još jednom upozorio da na Kosovu i dalje vlada „klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka“.

„Osobe koje saradjuju sa ovim sudom i dalje se na Kosovu proglašavaju za kolaborante i izdajnice. To će svakako uticati na ovaj proces“, naznačio je Vajting.

Tužioci nastavljaju izlaganje uvodne reči. Posle tužilaca, uvodnu reči će sutra dati pravni zastupnik više od 140 žrtava, kojima je sud odobrio učešće na suđenju.

Uvodne argumente potom će izložiti i branioci optuženih. Pravo da daju izjave na početku sudjenja imaće i četvorica optuženih.

Iskaz prvog svedoka optužbe planiran je za 11. april.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023