Vesti
Ratni zločini

Trifunović: Obećanja političara bacaju so na ranu

Obećanja političara da će se sudbina nestalih lica tokom rata na Kosovu rasvetliti i da će se to pitanje uvrstiti u dnevni red dijaloga u Briselu, samo bacaju so na ranu, kaže za RTV Kim koordinator Udruženja porodica nestalih na KiM Milorad Trifunović.
Trifunović: Obećanja političara bacaju so na ranu
Milorad Trifunović (Foto Kim)

Komentarišući izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija da će se “lično angažovati na rasvetljavanju sudbine nestalih“, Trifunović kaže da su se predstavnici Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih sa njim, od oktobra meseca prošle godine, sastali tri puta.

“Prekjuče smo održali zajednički sastanak koji smo organizovali uz pomoć britanske ambasade. On je tada rekao da će učiniti sve da se ispuni želja porodica kidnapovanih i nestalih, da to ne sme da bude tabu tema, da će učiniti sve da se sudbina nestalih rasvetli i da to bude tema u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, kaže Trifunović i dodaje da se od prvog ovakvog obećanja koje su porodice kidnapovanih i nestalih dobile u oktobru prošle godine, Tači “samo jednom neformalno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

“Sve se to odugovlači i za nas postaje mrtvo slovo na papiru, rečeno i nedorečeno, sve tako u krug“.

Trifunović kaže da ovakva obećanja političara članovima porodica nestalih i kidnapovanih lica samo “bacaju so na ranu“.

“Obnavlja se bol, obnavlja se tuga. Nada uvek postoji, uvek se nadamo nečemu i onda od toga nema ništa... On je nama čak obećao da će po jedan član iz kosovskog i srpskog udruženja porodica nestalih u Briselu izneti naš problem gospođi Mogerini i da će ona učini sve da se o toj temi razgovara“.

Kordinator udruženja porodica nestalih i kidnapovanih kaže da su se predstavnici Udruženja sastali i sa šeficom Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalijom Apostolovom, te da je i ona obećala da će "učiniti sve što je u njenoj moći da se o tome razgovara".

"Ja političarima ne verujem, ali ovoga puta, videćemo. Nikada nismo imali ovako jaka obećanja i čini mi se da će biti nešto, a ako ne bude, šta onda, neće biti ni nas", zaključuje Trifunović.Ostale vesti

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022