Vesti
Ratni zločini

Trifunović: Obećanja političara bacaju so na ranu

Obećanja političara da će se sudbina nestalih lica tokom rata na Kosovu rasvetliti i da će se to pitanje uvrstiti u dnevni red dijaloga u Briselu, samo bacaju so na ranu, kaže za RTV Kim koordinator Udruženja porodica nestalih na KiM Milorad Trifunović.
Trifunović: Obećanja političara bacaju so na ranu
Milorad Trifunović (Foto Kim)

Komentarišući izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija da će se “lično angažovati na rasvetljavanju sudbine nestalih“, Trifunović kaže da su se predstavnici Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih sa njim, od oktobra meseca prošle godine, sastali tri puta.

“Prekjuče smo održali zajednički sastanak koji smo organizovali uz pomoć britanske ambasade. On je tada rekao da će učiniti sve da se ispuni želja porodica kidnapovanih i nestalih, da to ne sme da bude tabu tema, da će učiniti sve da se sudbina nestalih rasvetli i da to bude tema u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, kaže Trifunović i dodaje da se od prvog ovakvog obećanja koje su porodice kidnapovanih i nestalih dobile u oktobru prošle godine, Tači “samo jednom neformalno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

“Sve se to odugovlači i za nas postaje mrtvo slovo na papiru, rečeno i nedorečeno, sve tako u krug“.

Trifunović kaže da ovakva obećanja političara članovima porodica nestalih i kidnapovanih lica samo “bacaju so na ranu“.

“Obnavlja se bol, obnavlja se tuga. Nada uvek postoji, uvek se nadamo nečemu i onda od toga nema ništa... On je nama čak obećao da će po jedan član iz kosovskog i srpskog udruženja porodica nestalih u Briselu izneti naš problem gospođi Mogerini i da će ona učini sve da se o toj temi razgovara“.

Kordinator udruženja porodica nestalih i kidnapovanih kaže da su se predstavnici Udruženja sastali i sa šeficom Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalijom Apostolovom, te da je i ona obećala da će "učiniti sve što je u njenoj moći da se o tome razgovara".

"Ja političarima ne verujem, ali ovoga puta, videćemo. Nikada nismo imali ovako jaka obećanja i čini mi se da će biti nešto, a ako ne bude, šta onda, neće biti ni nas", zaključuje Trifunović.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020