Vesti
Ratni zločini

Tri scenarija u slučaju Haradinaja

Francuski sud u Kolmaru danas bi trebalo da donese odluku o zahtevu Srbije za izručenje bivšeg kosovskog premijera i jednog od komandanta OVK Ramuša Haradinaja osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu. Sednica je zakazana za 09.00 časova.
Tri scenarija u slučaju Haradinaja
Ramuš Haradinaj u pratnji francuske policije (Foto AP)

Francuski sud ima tri mogućnosti u odlučivanju, da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja, da odobri ili da odbaci zahtev Srbije. Na eventualnu negativnu odluku Srbija nema pravo žalbe.

Njegov advokat Ariajan Koci veruje u samo jedan scenario, da će Haradinaj od danas biti slobodan.

Haradinaj je uhapšen januara na granici Švajcarske i Francuske po poternici koju je izdala Srbija.

Beograd je potom francuskim vlastima uputio zahtev za njegovo izručenje.

Sud ga je 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, a u januaru je, proširena novim optužbama i dokazima koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu koji ga je 2012. oslobodio po svim tačkama optužnice.Ostale vesti

Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020
Gucati danas pred sudom u Hagu
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se danas pred sudom u Haguu, najavljeno je ranije iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 01.10.2020