Vesti
Ratni zločini

Tri optužnice za ratne zločine nad srpskim civilima

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je tri optužnice za ratne zločine nad srpskim civilima, od kojih se dve odnose na Sarajevo i Brčko, a jedna na Kosovu.
Tri optužnice za ratne zločine nad srpskim civilima
Ilustracija (Foto N1)

Za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene 1992. godine u Sarajevu optužen je državljanin BiH čiji su inicijali H.M, piše "Politika".

Lice čiji su inicijali M.Č. optuženo je za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u Brčkom.

Optužnice za zločine u Sarajevu i Brčkom trebalo bi da potvrdi sud.

Treća optužnica podignuta je protiv lica čiji su inicijali R.M. sa Kosova, a odnosi se na događaje koji su se odigrali tokom juna 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje, opština Uroševac, u kojem su žrtve bili srpski civili.

Krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, među kojima je i krivično delo ratnog zločina protiv civila, ne zastareva.

U zavisnosti od načina izvršenja ovog dela, okrivljenima može da bude izrečena zatvorska kazna od šest meseci do 40 godina.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022