Vesti
Ratni zločini

Tri optužnice za ratne zločine nad srpskim civilima

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je tri optužnice za ratne zločine nad srpskim civilima, od kojih se dve odnose na Sarajevo i Brčko, a jedna na Kosovu.
Tri optužnice za ratne zločine nad srpskim civilima
Ilustracija (Foto N1)

Za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene 1992. godine u Sarajevu optužen je državljanin BiH čiji su inicijali H.M, piše "Politika".

Lice čiji su inicijali M.Č. optuženo je za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u Brčkom.

Optužnice za zločine u Sarajevu i Brčkom trebalo bi da potvrdi sud.

Treća optužnica podignuta je protiv lica čiji su inicijali R.M. sa Kosova, a odnosi se na događaje koji su se odigrali tokom juna 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje, opština Uroševac, u kojem su žrtve bili srpski civili.

Krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, među kojima je i krivično delo ratnog zločina protiv civila, ne zastareva.

U zavisnosti od načina izvršenja ovog dela, okrivljenima može da bude izrečena zatvorska kazna od šest meseci do 40 godina.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021