Vesti
Ratni zločini

Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.
Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju
Hašim Tači (Foto Andolija)

Trendafilova u intervjuu Radio televiziji Srbije (RTS) nije precizirala datum početka suđenja, ali je istakla da je reč o obimnom slučaju na kojem sudije rade veoma intenzivno i da ima više od milion stranica dokaznog materijala.

"Sudije za prethodni postupak rade intenzivno i videćemo, a nadam se da će se to dogoditi relativno brzo", kazala je Trendafilova.

Na pitanje da li nastavljena istraga o navodima Dika Martija, jer se u javnim delovima optužnice to ne pominje, Trendafilova je rekla da ne može da govori o tome šta Tužilaštvo istražuje.

"Mi smo različiti organi, kao što je slučaj u kosovskom sistemu i sistemu drugih zemalja. Mi, sudije, odlučujemo o kvalitetu predmeta i delimo pravdu", rekla je predsednica Specijalizovanih veća.

Trendafilova je kazala da je upoznata sa zahtevom Albanije da Savet Evrope preispita Rezoluciju o trgovini organima, donetu na osnovu Martijevog izveštaja, ali je ukazala na osnovni princip da sudije nisu političari.

"Specijalizovana veća nemaju pravnih instrumenata da se bave izveštajem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Zakon nalaže da naš mandat mora da bude u vezi sa kontekstom tog izveštaja i jasno je rečeno da mi kao Veće nadgledamo i izjašnjavamo se o onome što je odlučeno u pretpretresnom postupku, odnosno ne radimo u okviru izveštaja, već samo u okviru optužnica", zaključila je Trendafilova.

Inače, zbog najavljenog protesta u Gnjilanu, predviđeni sastanak civilnog društva i medija sa Trendafilovom održaće se onlajn.

"Nakon pažljivog razmatranja novonastale situacije u vezi sa najavljenim protestima protiv javnog skupa sa civilnim društvom u sredu u Gnjilanu sa predsednicom Specijalizovanih veća sudijom Ekaterinom Trendafilovom, odlučeno je da će se taj događaj održati onlajn", saopšteno je juče iz Specijalizovanih veća Kosova.Ostale vesti

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022
Formiranje vladinog instituta za ratne zločine na Kosovu: Rizici i da li je kasno?
Kosovo ponovo planira da formira Institut za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Iz Fonda za humanitarno pravo iz Prištine ukazuju, međutim, na rizik od politčkog uticaja ako bude, kako je planirano, pod upravom Vlade Kosova.
  • 22.09.2022
Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj pozvao je na protest, a da će istom prisustvovati, najavili su i iz Udruženja veterana OVK.
  • 20.09.2022
Češka traži formiranje međunarodnog tribunala za zločine u Ukrajini
Češka, trenutno predsedavajuća Evropskom unijom, apelovala je da se formira međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu.
  • 18.09.2022