Vesti
Ratni zločini

Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj pozvao je na protest, a da će istom prisustvovati, najavili su i iz Udruženja veterana OVK.
Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekatarina Trendafilova (Fotodiplomatmagazine.eu)

Ekatarina Trendafilova će sutra u Gnjilanu biti domaćin skupa na kojem će predstavnike građanskog društva upoznati sa tekućim aktivnostima Specijalizovanih veća Kosova.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u okviru Programa za komunikaciju i informisanje, a Trendafilova će govoriti o aktuelnim dešavanjima u tom sudu i odgovarati na pitanja.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj reagovao je ovim povodom, navodeći da je poseta "nepoželjna".

Pozvao je na protest koji je zakazan za sutra ispred hotela "Astoria" u Gnjilanu.

"Specijalni sud je nepravedan od početka. Time je prekršen kriterijum jednakosti stranaka i ljudskih prava. Posete radi merenja javnog mnjenja i prilagođavanja njegovog imidža zatvorenim sastancima su nepoželjne", poručio je Molićaj u objavi na Fejsbuku.

Podršku Molićaju dali su čelnici ogranaka Udruženja veterana OVK iz Gnjilana, Kamenice i Vitine, kao i predsednik ovog udruženja, Faton Kljinaku.

"Uloga svakog suda, a još manje uloga predsednika suda (u ovom slučaju pseudospecijalnog suda), nije da edukuje civilno društvo i medije", naveo je Kljinaku.

Poručio je da je civilno društvo "dovoljno obrazovano da razume šta se dešava sa političkim suđenjima u Hagu, da shvati da su ljudi u pritvoru dve godine držani kao taoci, da se za okupatorske zločine i masakre ne sudi, već da se njihovim klevetama sudi OVKĆ.

Naznačio je da su upravo to razlozi zbog kojih će se pridružiti protestu.

Na Kosovu postoji izražena negativna percepcija prema samom postojanju, a potom i radu Specijalnog za Kosovo. I pre početka formiranja Specijalnog suda 2016, godinama unazad je postojao snažan otpor uspostavljanju ovog mehanizma. Na čelu protesta protiv ovog suda bilo je sada vladajuće Samoopredenjenje. Tadašnji vladajući PDK, čiji su lideri sada u pritvoru, godinama je opstruirao proces početka rada suda.

Kosovski lideri, većina intelektualaca i javnost javno kritikuju ovaj sud, nazivajući ga jednostranim i nepravednim, a sa druge strane tvrde da je "rat OVK bio čist" i da pripadnici ove formacije nisu vršili ratne zločine; odnosno, ako se neki i slože da je bilo zločina na strani OVK, odmah naglase da su oni neuporedivi sa "genocidom koji je počinila srpska država" i da iza njih navodno stoje pojedinci, a ne komandne strukture.

Protesti protiv Specijalizovanih veća održavani su i prethodnih godina na Kosovu.Ostale vesti

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022
Formiranje vladinog instituta za ratne zločine na Kosovu: Rizici i da li je kasno?
Kosovo ponovo planira da formira Institut za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Iz Fonda za humanitarno pravo iz Prištine ukazuju, međutim, na rizik od politčkog uticaja ako bude, kako je planirano, pod upravom Vlade Kosova.
  • 22.09.2022
Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.
  • 21.09.2022
Češka traži formiranje međunarodnog tribunala za zločine u Ukrajini
Češka, trenutno predsedavajuća Evropskom unijom, apelovala je da se formira međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu.
  • 18.09.2022