Vesti
Ratni zločini

Trendafilova: Specijalni sud nije etnički, traži se individualna odgovornost

Bezbednost i sigurnost svedoka je apsolutni prioritet. Uspostavili smo robustan sistem zaštite, kazale su u Kosovskoj Mitrovici predsednica Specijalnog suda u Hagu, Ekaterina Trendafilova i sekretarka suda Fidelma Donlon.
Trendafilova: Specijalni sud nije etnički, traži se individualna odgovornost
E. Trendafilova i F. Dolon u Mitrovici (Foto KoSSev)

„Ućešće žrtava na suđenju je ključni zadatak“, poručila je Dolon tokom razgovora sa novinarima i predstavnicima NVO sektora u hotelu „North City“, a u sklopu informativne kampanje o radu Specijalizovanih veća.

Postignut je suštiniski, veliki napredak u aktivnostima suda u poslednjoj godini, ocenile su predstavnice Specijalizovanih veća.

Četiri slučaja su pokrenuta pred Specijalizovanim većima, pred pretpretresnim sudijom Nikolasom Gijom, od kojih su dva sada u fazi pripreme za suđenje – Saljihu Mustafi i Hisniju Gucatiju/Nasimu Haradinaju.

Prvo suđenje najavljeno je za 15. septembar – Saljihu Mustafi.

Za ovaj predmet je već devet lica dobilo status žrtve, ali ovaj proces još uvek nije okončan, jer je prijavljivanje otvoreno i dok suđenje bude trajalo. Inače, ovaj princip važiće i za sve ostale slučajeve.

Druga dva postupka – protiv Tačija i ostalih i Pjetra Šalje, su i dalje u pretpretresnoj fazi, dok je potonji poslednji na kojem je počelo da se radi.

U slučaju Saljiha Mustafe, slučaj je sada predat pretresnom panelu, nakon čega će se odrediti i sudsko veće.

Sudije su na rasporedu iz Norveške, Italije, Bugarske, uz rezervnog sudiju iz Italije. Sudije će se određivati prema rasporedu svoje dostupnosti.

Trendafilova je i danas naglasila da je sud formiran nakon „rastućih ozbiljnih navoda da postoje nerešeni zločini“, naglasivši da se njegov mandat završava onda kada Savet EU obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni.

Takođe je naglasila da sud nije etnički i to na nekoliko pitanja koja su dolazila od strane civilnih aktivista i medija kosovskih Albanaca danas i juče.

„Ne vidim pravne osnove za ovakva uporna gledišta – da se radi o monoetničkom sudu. Kad god me pitaju to, ja se pitam gde je praznina da dođe do takve percepcije„, kazala je Trendafilova.

Precizirala je da se postupci pred sudom vode individualno, tj. protiv onih koji su navodno počinili zločine.

Pitanje koje je i danas ponovljeno, bilo je o dolasku Trendafilove u Severnu Mitrovicu – da li to nosi specifičnu poruku i zašto je odvojila obraćanja, a s obzirom na to da je juče obratila istim povodom i iz Prištine.

Iz Specijalizovanih veća naglasili su da u tome ne vide nikakvu eksplicitnu poruku, i da oni sprovode informativnu kampanju širom Kosova, i da su već dosta aktivnosti održali i u drugim mestima.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021