Vesti
Ratni zločini

Trendafilova: Neće se suditi OVK već pojedincima

"Bilo ko, bez obzira na državljanstvo i etničku pripadnost, može da odgovara“, kazala je u Prištini predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova.
Trendafilova: Neće se suditi OVK već pojedincima
Ekterina Trendafilova (Foto Kim)

Duže od predviđenog trajao je razgovor između predsednice Specijalizovanih veća Kosova i predstavnika civilnog društva. Interesovali su se za različite stvari počevši od kvaliteta svedočenja, izbora i nezavisnosti sudija, pogrešnih shvatanja i očekivanja od takozvanog Specijalnog suda.

Predstavnike civilnog društva zanimalo je zbog čega glavni tužilac Dejvid Švendiman nije došao da razgovara sa njima. Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova je pre toga objasnila da njihov dolazak nije vezan za podizanje optužnica nagasivši da ne zna kada će taj proces početi.

„Najiskrenije nema optužnica. Trenutno mi i dalje čekamo. Čekamo na tužioce da obave svoju dužnost kao i u svakom sistemu, tužilačka kancelarija je pokretačka sila“, navela je Trendafilova.

Specijalizovana veća od osnivanja prate brojne dezinformacije, počevši od toga koja će krivična dela obuhvatati i protiv koga će se voditi procesi.

„Sa velikim iznenađenjem čitam članke gde se kaže da će Specijalna komora raditi na tuženju i suđenju OVK. Zakon je vrlo jasan u vezi ovoga i meni je vrlo drago jer u zakonu piše da je individualna odgovornost na svakom ko je počinio zločin u okviru teritorije i vremenskog perioda koji je predviđen u zakonu. Nema neke ciljne ili etničke grupe za istragu. Bilo ko, bez obzira na državljanstvo i etničku pripadnost može da odgovara“, kazala je Trendafilova.

Najvažniji problem sa kojim će se suočavati Specijalizovana veća jeste zaštita svedoka.

„Samo bih pomenula ono što je uobičajno u međunarodnim standardima, a to je korišćenje pseudonima, smanjivanje broja informacija koje se mnogu objaviti, identitet osobe koja se pojavljuje kao svedok, vođenje zatvorenih postupaka za određeni deo i jak program zaštite svedoka“, kazala je Trendafilova.

„To znači da će sudnice biti opremljene tako da olakšaju skrivanje glasa i lica ako sudija odluči da je neophono da se obezbedi pravično suđenje i intergitet suđenja. Moja jedinica za žrtve i zaštitu će imati kvalifikovano osoblje uključujući i psihologe koji imaju izuzetno iskustvo u radi sa licima oja su pretrpela ozbiljne traume i kojima je potrebna podrška tokom postupka“, istakla je sekretarka Fidelma Donlon.

Tokom ragovora izneti su i neki tehnički detalji, poput onih da će Specijalizovana veća raditi na tri službena jezika, engleskom, srpskom i albanskom, prevodiće se svaka dokumentacija, a planirano je i da se postupci pred sudom strimuju putem web stranice.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022