Vesti
Ratni zločini

Trendafilova: Mandat suda je da obezbedi pravdu, ne bavimo se politikom

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova rekla je da će se obezbediti da pravda bude zadovoljena, a da pitanje priznanja Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom, odnosno SAD, ne spada u mandat ovog suda.
Trendafilova: Mandat suda je da obezbedi pravdu, ne bavimo se politikom
Ekaterina Trendafilova (Foto Kim arhiva)

"To su isključivo politička pitanja koja nemaju nikakve veze sa nama kao sudskom ustanovom... Verujem da će rad Veća, odluke, nalozi i presude govoriti sami za sebe. Javnost će sama moći da zaključi da li je ovaj sud ispunio ulogu koja mu je poverena mandatom", navela je Trendafilova.

Prema njenim rečima, mandat ovog suda je da obezbedi da se odgovorna lica privedu pravdi i da pravda bude zadovoljena u skladu sa najvišim standardima, mandatom suda, pravnom regulativom i relevantnim međunarodnim standardima, nakon temeljite analize predočenih dokaza.

Ona je rekla za "Politiku" da Specijalizovana veća nisu političko telo, te da ovaj sud funckioniše bez ičijeg političkog ili bilo kojeg drugog uticaja i uplitanja i da se sudije rukovode samo zakonom.

Na pitanje u kojoj su fazi pripreme za suđenja povodom dve optužnice podignute protiv bivših pripadnika OVK, od kojih su se sedmorica našla u pritvoru, Trendafilova je odgovorila da se sudija za prethodni postupak stara da predmet bude spreman za suđenje u razumnom roku, ali da je teško reći koliko prethodni postupak može da traje.

Trendafilova, koja će na čelu ovog suda ostati u naredne četiri godine, istakla je da je bezbednost žrtava i svedoka od najvećeg značaja, te da u ovom sudu postoji specijalizovana služba, čiji je zadatak pružanje zaštite i podrške pre, tokom i posle suđenja, ali da su aktivnosti te službe strogo poverljive.

Trendafilova je rekla da svako ko veruje da je lično pretrpio telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu nekog krivičnog dela iz optužnice, može podneti prijavu za priznavanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku.

Prema njenim rečima, lice koje želi da dobije status žrtve, a ispunjava uslove, treba da popuni prijavu na sajtu ovog suda i da je podnese bilo kojim bezbednim portalom putem veb sajta ili imejlom.

Tokom ove godine podignute su tri optužnice protiv pripadnika OVK za zločine protiv Srba, i nelojalnih Albanaca, od kojih su dve potvrđene, a u pritvoru su sedmorica komandanata i veterana OVK, među kojima i Hašim Tači.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021