Vesti
Ratni zločini

Trendafilova: Mandat suda je da obezbedi pravdu, ne bavimo se politikom

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova rekla je da će se obezbediti da pravda bude zadovoljena, a da pitanje priznanja Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom, odnosno SAD, ne spada u mandat ovog suda.
Trendafilova: Mandat suda je da obezbedi pravdu, ne bavimo se politikom
Ekaterina Trendafilova (Foto Kim arhiva)

"To su isključivo politička pitanja koja nemaju nikakve veze sa nama kao sudskom ustanovom... Verujem da će rad Veća, odluke, nalozi i presude govoriti sami za sebe. Javnost će sama moći da zaključi da li je ovaj sud ispunio ulogu koja mu je poverena mandatom", navela je Trendafilova.

Prema njenim rečima, mandat ovog suda je da obezbedi da se odgovorna lica privedu pravdi i da pravda bude zadovoljena u skladu sa najvišim standardima, mandatom suda, pravnom regulativom i relevantnim međunarodnim standardima, nakon temeljite analize predočenih dokaza.

Ona je rekla za "Politiku" da Specijalizovana veća nisu političko telo, te da ovaj sud funckioniše bez ičijeg političkog ili bilo kojeg drugog uticaja i uplitanja i da se sudije rukovode samo zakonom.

Na pitanje u kojoj su fazi pripreme za suđenja povodom dve optužnice podignute protiv bivših pripadnika OVK, od kojih su se sedmorica našla u pritvoru, Trendafilova je odgovorila da se sudija za prethodni postupak stara da predmet bude spreman za suđenje u razumnom roku, ali da je teško reći koliko prethodni postupak može da traje.

Trendafilova, koja će na čelu ovog suda ostati u naredne četiri godine, istakla je da je bezbednost žrtava i svedoka od najvećeg značaja, te da u ovom sudu postoji specijalizovana služba, čiji je zadatak pružanje zaštite i podrške pre, tokom i posle suđenja, ali da su aktivnosti te službe strogo poverljive.

Trendafilova je rekla da svako ko veruje da je lično pretrpio telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu nekog krivičnog dela iz optužnice, može podneti prijavu za priznavanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku.

Prema njenim rečima, lice koje želi da dobije status žrtve, a ispunjava uslove, treba da popuni prijavu na sajtu ovog suda i da je podnese bilo kojim bezbednim portalom putem veb sajta ili imejlom.

Tokom ove godine podignute su tri optužnice protiv pripadnika OVK za zločine protiv Srba, i nelojalnih Albanaca, od kojih su dve potvrđene, a u pritvoru su sedmorica komandanata i veterana OVK, među kojima i Hašim Tači.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022