Vesti
Ratni zločini

Trendafilova: Mandat suda je da obezbedi pravdu, ne bavimo se politikom

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova rekla je da će se obezbediti da pravda bude zadovoljena, a da pitanje priznanja Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom, odnosno SAD, ne spada u mandat ovog suda.
Trendafilova: Mandat suda je da obezbedi pravdu, ne bavimo se politikom
Ekaterina Trendafilova (Foto Kim arhiva)

"To su isključivo politička pitanja koja nemaju nikakve veze sa nama kao sudskom ustanovom... Verujem da će rad Veća, odluke, nalozi i presude govoriti sami za sebe. Javnost će sama moći da zaključi da li je ovaj sud ispunio ulogu koja mu je poverena mandatom", navela je Trendafilova.

Prema njenim rečima, mandat ovog suda je da obezbedi da se odgovorna lica privedu pravdi i da pravda bude zadovoljena u skladu sa najvišim standardima, mandatom suda, pravnom regulativom i relevantnim međunarodnim standardima, nakon temeljite analize predočenih dokaza.

Ona je rekla za "Politiku" da Specijalizovana veća nisu političko telo, te da ovaj sud funckioniše bez ičijeg političkog ili bilo kojeg drugog uticaja i uplitanja i da se sudije rukovode samo zakonom.

Na pitanje u kojoj su fazi pripreme za suđenja povodom dve optužnice podignute protiv bivših pripadnika OVK, od kojih su se sedmorica našla u pritvoru, Trendafilova je odgovorila da se sudija za prethodni postupak stara da predmet bude spreman za suđenje u razumnom roku, ali da je teško reći koliko prethodni postupak može da traje.

Trendafilova, koja će na čelu ovog suda ostati u naredne četiri godine, istakla je da je bezbednost žrtava i svedoka od najvećeg značaja, te da u ovom sudu postoji specijalizovana služba, čiji je zadatak pružanje zaštite i podrške pre, tokom i posle suđenja, ali da su aktivnosti te službe strogo poverljive.

Trendafilova je rekla da svako ko veruje da je lično pretrpio telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu nekog krivičnog dela iz optužnice, može podneti prijavu za priznavanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku.

Prema njenim rečima, lice koje želi da dobije status žrtve, a ispunjava uslove, treba da popuni prijavu na sajtu ovog suda i da je podnese bilo kojim bezbednim portalom putem veb sajta ili imejlom.

Tokom ove godine podignute su tri optužnice protiv pripadnika OVK za zločine protiv Srba, i nelojalnih Albanaca, od kojih su dve potvrđene, a u pritvoru su sedmorica komandanata i veterana OVK, među kojima i Hašim Tači.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021