Vesti
Ratni zločini

Trandafilova još četiri godine na čelu Suda u Hagu

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova obavljaće tu dužnost i naredne četiri godine, saopšteno je iz tog suda.
Trandafilova još četiri godine na čelu Suda u Hagu
Ekaterina Trandafilova (Foto Kim arhiva)

Mandat Trendafilovoj produžio je šef misije Euleksa, Lars-Gunar Vigemark.

"U skladu sa članom 30(4) Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, organ za imenovanje, ambasador Lars-Gunar Vigemark, ponovo je imenovao sudiju Ekaterinu Trendafilovu na funkciju predsednika Specijalizovanih veća Kosova sa mandatom od četiri godine od 15. decembra 2020. Tekući mandat predsednice Trendafilove ističe 14. decembra 2020.", saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća.

Trendafilova je zahvalila na "poverenju koje joj je ukazano i datoj prilici da nastavi svoj rad u Specijalizovanim većima u trenutku kada ustanova ulazi u novu fazu i priprema se da otpočne krivične postupke”.

Trendafilova je dodala da je uverena da će se postupci odvijati na bezbedan, nezavisan, nepristrasan, pravedan i efikasan način, u skladu sa mandatom Specijalizovanih veća.

Sud u Hagu je do sada optužio bivše oficire OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija za ratne i zločine protiv čovečnosti.

Saljih Mustaf se tereti za zlodela nad najmanje šest zarobljenika "na imanju u mestu Zlaš na Kosovu, koje je služilo kao zatvor" OVK, od 1. aprila do 19. aprila 1999.

Pored njih, sud je za zastrašivanje svedoka i ometanje pravde optužio i lidere udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, zato što su objavili veliku količinu poverljivih sudskih dokumenata i otkrili identitet potencijalnih svedoka.

Svi optuženi su pred sudom u Hagu izjavili da nisu krivi, a početak suđenja čekaju u sudskom pritvoru u Sheveningenu.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021