Vesti
Ratni zločini

Trandafilova još četiri godine na čelu Suda u Hagu

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova obavljaće tu dužnost i naredne četiri godine, saopšteno je iz tog suda.
Trandafilova još četiri godine na čelu Suda u Hagu
Ekaterina Trandafilova (Foto Kim arhiva)

Mandat Trendafilovoj produžio je šef misije Euleksa, Lars-Gunar Vigemark.

"U skladu sa članom 30(4) Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, organ za imenovanje, ambasador Lars-Gunar Vigemark, ponovo je imenovao sudiju Ekaterinu Trendafilovu na funkciju predsednika Specijalizovanih veća Kosova sa mandatom od četiri godine od 15. decembra 2020. Tekući mandat predsednice Trendafilove ističe 14. decembra 2020.", saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća.

Trendafilova je zahvalila na "poverenju koje joj je ukazano i datoj prilici da nastavi svoj rad u Specijalizovanim većima u trenutku kada ustanova ulazi u novu fazu i priprema se da otpočne krivične postupke”.

Trendafilova je dodala da je uverena da će se postupci odvijati na bezbedan, nezavisan, nepristrasan, pravedan i efikasan način, u skladu sa mandatom Specijalizovanih veća.

Sud u Hagu je do sada optužio bivše oficire OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija za ratne i zločine protiv čovečnosti.

Saljih Mustaf se tereti za zlodela nad najmanje šest zarobljenika "na imanju u mestu Zlaš na Kosovu, koje je služilo kao zatvor" OVK, od 1. aprila do 19. aprila 1999.

Pored njih, sud je za zastrašivanje svedoka i ometanje pravde optužio i lidere udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, zato što su objavili veliku količinu poverljivih sudskih dokumenata i otkrili identitet potencijalnih svedoka.

Svi optuženi su pred sudom u Hagu izjavili da nisu krivi, a početak suđenja čekaju u sudskom pritvoru u Sheveningenu.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021