Vesti
Ratni zločini

Trajkoviću pročitana optužnica, izjasnio se da nije kriv

Optužnica za navodni ratni zločin bivšem kosovskom policajcu Slađanu Trajkoviću iz Severne Mitrovice pročitana je danas pred Osnovnim sudom u Prištini uprkos protivljenju njegove odbrane, kazao je nakon ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost njegov advokat Dejan A. Vasić.
Trajkoviću pročitana optužnica, izjasnio se da nije kriv
Slađan Trajković tokom izlaska iz suda (Foto Kim)

"Mi smo prigovorili na ponašanje Tužilaštva u pogledu dostavljanja i obelodanjivanja dokaza, oni nama još uvek neke dokaze nisu dali, ja se nadam da ćemo taj propust u toku postupka anulirati. Danas je optužnica pročitana i on se izjasnio da po svim tačkama optužnice nije kriv", rekao je Vasić.

Budući da je suđenje Trajkoviću zatvoreno za javnost, advokat napominje da nije u mogućnosti da posebno govori o samim optužbama i radnjama koje se, kako je rekao, njegovom klijentu neosnovano stavljaju na teret.

"Sada je faza prigovora na otpužnicu i dokaze, mi ćemo to brižljivo pripremiti i imaćemo šta da kažemo i u jednom i u drugom prigovoru i nakon toga ćemo da vidimo kako će po tim prigovorima da reši sud", naveo je on.

Ročištu koje je danas održano u Osnovnom sudu u Prištini na kratko su prisustvovali i članovi porodice Slađana Trajkovića.

"Slađan se drži psihički, verujemo u pravdu i nadamo se da će Bog biti na našoj strani. Znamo da je Slađan nevin, trudićemo se i borićemo i mislim da ćemo izdržati", kazala je njegova supruga Suzana.

Podsetimo, bivši kosovski policajac Slađan Trajković je uhapšen 15. decembra 2022. u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici. U optužnici koja je protiv njega podignuta 12. jula tereti se da tokom rata na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine u regionu Vučitrna, pojedinačno i u saučesništvu sa drugim licima, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga činio ratne zločine.

Nastavak suđenja još uvek nije poznat.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023