Vesti
Ratni zločini

Tom Gaši: Optužnica protiv Tačija i Veseljija je faktički podignuta

Objavljivanje optužnice od strane Specijlaizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti znači da je optužnica već podignuta, kaže za RTV Kim advokat Tom Gaši.
Tom Gaši: Optužnica protiv Tačija i Veseljija je faktički podignuta
Tom Gaši (Foto Gračanica onlajn)

Gaši ističe da je današnje saopštenje Specijalnog suda zapravo vest da je optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija podignuta.

Prema njegovom mišljenju to se dogodilo zbog pokušaja Tačija i Veseljija da utiču na rad Specijalizovanih veća.

„Oni su, po njima, upotrebili svoje pozicije da bi sprečavali rad Specijalnog suda u Hagu. To je jedini razlog zašto su oni objavili optužnicu protiv njih, iako ona nije potvrđena“.

Advokat Gaši objašnjava da je zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje ove optužnice šest meseci.

„Ukoliko je danas podignuta optužnica, sudija za pripremni postupak ima maksimalni rok od šest meseci. On u tom vremenskom periodu ili prihvata optužnicu, odnosno potvrđuje je ili odbacuje. Međutim, objavljivanje imena optuženih nije u skladu sa zakonom o Specijalnom sudu, ali to su interni dokumenti. Objavljivanje imena trebalo bi da bude nakon što sudija potvrdi optužnicu, a na osnovu objavljivanja od strane Specijalnog suda, optužnica protiv Hašima Tačija je faktički podignuta danas, odnosno od današnjeg datuma“, kaže za RTV Kim advokat Tom Gaši.Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022