Vesti
Ratni zločini

Tom Gaši: Optužnica protiv Tačija i Veseljija je faktički podignuta

Objavljivanje optužnice od strane Specijlaizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti znači da je optužnica već podignuta, kaže za RTV Kim advokat Tom Gaši.
Tom Gaši: Optužnica protiv Tačija i Veseljija je faktički podignuta
Tom Gaši (Foto Gračanica onlajn)

Gaši ističe da je današnje saopštenje Specijalnog suda zapravo vest da je optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija podignuta.

Prema njegovom mišljenju to se dogodilo zbog pokušaja Tačija i Veseljija da utiču na rad Specijalizovanih veća.

„Oni su, po njima, upotrebili svoje pozicije da bi sprečavali rad Specijalnog suda u Hagu. To je jedini razlog zašto su oni objavili optužnicu protiv njih, iako ona nije potvrđena“.

Advokat Gaši objašnjava da je zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje ove optužnice šest meseci.

„Ukoliko je danas podignuta optužnica, sudija za pripremni postupak ima maksimalni rok od šest meseci. On u tom vremenskom periodu ili prihvata optužnicu, odnosno potvrđuje je ili odbacuje. Međutim, objavljivanje imena optuženih nije u skladu sa zakonom o Specijalnom sudu, ali to su interni dokumenti. Objavljivanje imena trebalo bi da bude nakon što sudija potvrdi optužnicu, a na osnovu objavljivanja od strane Specijalnog suda, optužnica protiv Hašima Tačija je faktički podignuta danas, odnosno od današnjeg datuma“, kaže za RTV Kim advokat Tom Gaši.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
  • 24.06.2020