Vesti
Ratni zločini

Tom Gaši: Optužnica protiv Tačija i Veseljija je faktički podignuta

Objavljivanje optužnice od strane Specijlaizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti znači da je optužnica već podignuta, kaže za RTV Kim advokat Tom Gaši.
Tom Gaši: Optužnica protiv Tačija i Veseljija je faktički podignuta
Tom Gaši (Foto Gračanica onlajn)

Gaši ističe da je današnje saopštenje Specijalnog suda zapravo vest da je optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija podignuta.

Prema njegovom mišljenju to se dogodilo zbog pokušaja Tačija i Veseljija da utiču na rad Specijalizovanih veća.

„Oni su, po njima, upotrebili svoje pozicije da bi sprečavali rad Specijalnog suda u Hagu. To je jedini razlog zašto su oni objavili optužnicu protiv njih, iako ona nije potvrđena“.

Advokat Gaši objašnjava da je zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje ove optužnice šest meseci.

„Ukoliko je danas podignuta optužnica, sudija za pripremni postupak ima maksimalni rok od šest meseci. On u tom vremenskom periodu ili prihvata optužnicu, odnosno potvrđuje je ili odbacuje. Međutim, objavljivanje imena optuženih nije u skladu sa zakonom o Specijalnom sudu, ali to su interni dokumenti. Objavljivanje imena trebalo bi da bude nakon što sudija potvrdi optužnicu, a na osnovu objavljivanja od strane Specijalnog suda, optužnica protiv Hašima Tačija je faktički podignuta danas, odnosno od današnjeg datuma“, kaže za RTV Kim advokat Tom Gaši.Ostale vesti

Hisni Gucati pred sudom u četvrtak
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se pred sudom u Hagu u četvrtak 1. oktobra, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 29.09.2020
Nasim Haradinaj danas pred sudom u Hagu
Pred sudom u Hagu danas će se pojaviti Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova, koji je uhapšen u petak u Prištini.
  • 29.09.2020
Mustafa se nije izjasno o krivici
Bivši komadant OVK Saljih Mustafa nije želeo da se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova izjasni o krivici povodom optužbi.
  • 28.09.2020
Završeno saslušanje Agima Čekua
Bivši komandant Glavnog štaba OVK, bivši premijer i ministar odbrane Kosova Agim Čeku završio je sa davanjem iskaza tužiocima u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, objavili su kosovski mediji na albanskom jeziku izjavu njegovog advokata, javlja dopisnik N1 iz EU.
  • 28.09.2020
Pred sudijama u Hagu danas Čeku i Mustafa
Bivši komadant Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnji kosovski premijer Agim Čeku, ali i bivši komandant Saljih Mustafa pojaviće se pred sudijama u Hagu.
  • 28.09.2020
Saljih Mustafa se sutra pred sudijom izjašnjava o krivici

Nekadašnji komadant u OVК Saljih Mustafa, zvani komadant Calji (48) sutra popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Кosova sa sedištem u Hagu.

  • 27.09.2020