Vesti
Ratni zločini

To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red

Nakon 20 godina od završetka ratnih sukoba na Kosovu, pitanje nestalih lica se pokreće na najvišem političkom nivou. U Briselu će o toj temi razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca zadovoljni su što se ovo pitanje konačno pokreće. Čemu mogu da se nadaju?
To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red
Fotografije nestalih na Kosovu (Foto Most)

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije kaže da su od prvog dana briselskih pregovora traži da se razgovara o rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu i da ono bude od najvišeg prioriteta za vlasti obe strane.

“Obećavali su nam, menjale su se vlade, i predsednici, obećavali su da će se o toj temi razgovarati, konačno je došao taj trenutak i drago nam je što će pregovori biti nastavljeni i što će ta tema biti na stolu”, rekao je Trifunović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Njegov kolega iz Resursnog centra za nestala lica u Prištini, Bajram Ćerkinaj nije toliki optimista. Kaže da se neće desiti ništa konkretno.

“Dobro je što su održali reč da će početi da razgovaraju o nestalim licima, ako ništa drugo, bar da pomenu. Političari u Srbiji i Prištini ne žele o tome da govore, ali nas interesuje da porodicama vrate najmilije. Mislim da se neće desiti ništa konkretno, nažalost. U Briselu je trebala da bude jedna srpska i albanska porodica, ako ništa drugo bar da nas slušaju. Otišli su da bi mogli da nam kažu, da su razgovarali i da nisu našli rešenje o nestalim licima”, kazao je Ćerkini za RTV Kim.

Hoti održao sastanak o nestalima "bez članova porodica nestalih"

Uoči nastavka dijaloga, premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se pre dva dana sa predstavnicima institucija koje se bave pitanjima nestalih osoba. Međutim, predstavnici srpskih i albanskih udruženja nisu bili pozvani da prisustvuju ovom sastanku.

“Žao mi je što gospodin Hoti nije pozvao i srpske porodice na tom sastanku, na kome se razgovaralo o zahtevima za razgovore u Briselu. Naši zahtevi se ne razlikuju, on zna da u Prištini postoji multietnička kancelarija, gde sarađuju Srbi i Albanci i već dve i po godine održavaju sastanke. Svi imamo isti cilj, tražimo da se rasvetli sudbina 1.642 nestala lica za kojima se traga”, naveo je Trifunović.

Sastanku nije prisustvovao ni predsednik albanskog udruženja.

“Nisam ni znao da se taj sastanak održava, video sam na televiziji. Hoti je pozvao ljude koji u životu ništa nisu radili, osim što su kao komisija prikupili neku dokumentaciju. Na tom sastanku prisustvovali su ljudi koji nemaju svoja nestala lica, ne može niko da govori u ime moje porodice, ja mogu jer sam ovlašćen od strane svih članova u centru. Milorad Trifunović može da govori o nestalima srpske nacionalnosti”, rekao je Bajram Ćerkini.

Nakon 20 meseci pauze u Briselu se nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Posle video konferencije održane u nedelju, predstavnici EU, Beograda i Prištine usaglasili su teme razgovora. One se tiču pitanja nestalih lica, raseljenih i ekonomije.

 Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022