Vesti
Ratni zločini

To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red

Nakon 20 godina od završetka ratnih sukoba na Kosovu, pitanje nestalih lica se pokreće na najvišem političkom nivou. U Briselu će o toj temi razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca zadovoljni su što se ovo pitanje konačno pokreće. Čemu mogu da se nadaju?
To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red
Fotografije nestalih na Kosovu (Foto Most)

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije kaže da su od prvog dana briselskih pregovora traži da se razgovara o rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu i da ono bude od najvišeg prioriteta za vlasti obe strane.

“Obećavali su nam, menjale su se vlade, i predsednici, obećavali su da će se o toj temi razgovarati, konačno je došao taj trenutak i drago nam je što će pregovori biti nastavljeni i što će ta tema biti na stolu”, rekao je Trifunović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Njegov kolega iz Resursnog centra za nestala lica u Prištini, Bajram Ćerkinaj nije toliki optimista. Kaže da se neće desiti ništa konkretno.

“Dobro je što su održali reč da će početi da razgovaraju o nestalim licima, ako ništa drugo, bar da pomenu. Političari u Srbiji i Prištini ne žele o tome da govore, ali nas interesuje da porodicama vrate najmilije. Mislim da se neće desiti ništa konkretno, nažalost. U Briselu je trebala da bude jedna srpska i albanska porodica, ako ništa drugo bar da nas slušaju. Otišli su da bi mogli da nam kažu, da su razgovarali i da nisu našli rešenje o nestalim licima”, kazao je Ćerkini za RTV Kim.

Hoti održao sastanak o nestalima "bez članova porodica nestalih"

Uoči nastavka dijaloga, premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se pre dva dana sa predstavnicima institucija koje se bave pitanjima nestalih osoba. Međutim, predstavnici srpskih i albanskih udruženja nisu bili pozvani da prisustvuju ovom sastanku.

“Žao mi je što gospodin Hoti nije pozvao i srpske porodice na tom sastanku, na kome se razgovaralo o zahtevima za razgovore u Briselu. Naši zahtevi se ne razlikuju, on zna da u Prištini postoji multietnička kancelarija, gde sarađuju Srbi i Albanci i već dve i po godine održavaju sastanke. Svi imamo isti cilj, tražimo da se rasvetli sudbina 1.642 nestala lica za kojima se traga”, naveo je Trifunović.

Sastanku nije prisustvovao ni predsednik albanskog udruženja.

“Nisam ni znao da se taj sastanak održava, video sam na televiziji. Hoti je pozvao ljude koji u životu ništa nisu radili, osim što su kao komisija prikupili neku dokumentaciju. Na tom sastanku prisustvovali su ljudi koji nemaju svoja nestala lica, ne može niko da govori u ime moje porodice, ja mogu jer sam ovlašćen od strane svih članova u centru. Milorad Trifunović može da govori o nestalima srpske nacionalnosti”, rekao je Bajram Ćerkini.

Nakon 20 meseci pauze u Briselu se nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Posle video konferencije održane u nedelju, predstavnici EU, Beograda i Prištine usaglasili su teme razgovora. One se tiču pitanja nestalih lica, raseljenih i ekonomije.

 Ostale vesti

Oslobođen bivši pripadnik OVK priveden u Albaniji

Albanske vlasti oslobodile su veterana bivše OVK Murteza Kastratija, pritvorenog ranije danas zbog Interpolove poternice na zahtev Beograda, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

  • 02.08.2020
Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu
Člana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.
  • 23.07.2020
Tači: Nisu me pitali o tvrdnjama Dika Martija
Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je sinoć da je završio saslišanje u Specijalnom tužilaštvu nakon četiri dana.
  • 17.07.2020
Tači stigao u tužilaštvo četvrti dan zaredom
Kosovski predsednik, Hašim Tači, stigao je danas oko 14h, četvrti dan zaredom u Kancelariju specijalizovanog tužioca na saslušanje, javlja Zeri.
  • 16.07.2020
Tači završio treći dan ispitivanja, nastavak u četvrtak
Predsednik Kosova Hašim Tači  završio je predveče treći dan davanja iskaza pred predstavnicima Specijalnog tužilaštva sa sedištem u Hagu koje ga tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti.
  • 15.07.2020
Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan
Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je i dalje nepoznato u vezi čega je kosovski predsednik Hašim Tači ispitivan. On je istakao da sudija za utvrđivanje optužnice može tražiti i njenu dopunu.
  • 14.07.2020