Vesti
Ratni zločini

To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red

Nakon 20 godina od završetka ratnih sukoba na Kosovu, pitanje nestalih lica se pokreće na najvišem političkom nivou. U Briselu će o toj temi razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca zadovoljni su što se ovo pitanje konačno pokreće. Čemu mogu da se nadaju?
To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red
Fotografije nestalih na Kosovu (Foto Most)

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije kaže da su od prvog dana briselskih pregovora traži da se razgovara o rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu i da ono bude od najvišeg prioriteta za vlasti obe strane.

“Obećavali su nam, menjale su se vlade, i predsednici, obećavali su da će se o toj temi razgovarati, konačno je došao taj trenutak i drago nam je što će pregovori biti nastavljeni i što će ta tema biti na stolu”, rekao je Trifunović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Njegov kolega iz Resursnog centra za nestala lica u Prištini, Bajram Ćerkinaj nije toliki optimista. Kaže da se neće desiti ništa konkretno.

“Dobro je što su održali reč da će početi da razgovaraju o nestalim licima, ako ništa drugo, bar da pomenu. Političari u Srbiji i Prištini ne žele o tome da govore, ali nas interesuje da porodicama vrate najmilije. Mislim da se neće desiti ništa konkretno, nažalost. U Briselu je trebala da bude jedna srpska i albanska porodica, ako ništa drugo bar da nas slušaju. Otišli su da bi mogli da nam kažu, da su razgovarali i da nisu našli rešenje o nestalim licima”, kazao je Ćerkini za RTV Kim.

Hoti održao sastanak o nestalima "bez članova porodica nestalih"

Uoči nastavka dijaloga, premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se pre dva dana sa predstavnicima institucija koje se bave pitanjima nestalih osoba. Međutim, predstavnici srpskih i albanskih udruženja nisu bili pozvani da prisustvuju ovom sastanku.

“Žao mi je što gospodin Hoti nije pozvao i srpske porodice na tom sastanku, na kome se razgovaralo o zahtevima za razgovore u Briselu. Naši zahtevi se ne razlikuju, on zna da u Prištini postoji multietnička kancelarija, gde sarađuju Srbi i Albanci i već dve i po godine održavaju sastanke. Svi imamo isti cilj, tražimo da se rasvetli sudbina 1.642 nestala lica za kojima se traga”, naveo je Trifunović.

Sastanku nije prisustvovao ni predsednik albanskog udruženja.

“Nisam ni znao da se taj sastanak održava, video sam na televiziji. Hoti je pozvao ljude koji u životu ništa nisu radili, osim što su kao komisija prikupili neku dokumentaciju. Na tom sastanku prisustvovali su ljudi koji nemaju svoja nestala lica, ne može niko da govori u ime moje porodice, ja mogu jer sam ovlašćen od strane svih članova u centru. Milorad Trifunović može da govori o nestalima srpske nacionalnosti”, rekao je Bajram Ćerkini.

Nakon 20 meseci pauze u Briselu se nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Posle video konferencije održane u nedelju, predstavnici EU, Beograda i Prištine usaglasili su teme razgovora. One se tiču pitanja nestalih lica, raseljenih i ekonomije.

 Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021