Vesti
Ratni zločini

To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red

Nakon 20 godina od završetka ratnih sukoba na Kosovu, pitanje nestalih lica se pokreće na najvišem političkom nivou. U Briselu će o toj temi razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca zadovoljni su što se ovo pitanje konačno pokreće. Čemu mogu da se nadaju?
To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red
Fotografije nestalih na Kosovu (Foto Most)

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije kaže da su od prvog dana briselskih pregovora traži da se razgovara o rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu i da ono bude od najvišeg prioriteta za vlasti obe strane.

“Obećavali su nam, menjale su se vlade, i predsednici, obećavali su da će se o toj temi razgovarati, konačno je došao taj trenutak i drago nam je što će pregovori biti nastavljeni i što će ta tema biti na stolu”, rekao je Trifunović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Njegov kolega iz Resursnog centra za nestala lica u Prištini, Bajram Ćerkinaj nije toliki optimista. Kaže da se neće desiti ništa konkretno.

“Dobro je što su održali reč da će početi da razgovaraju o nestalim licima, ako ništa drugo, bar da pomenu. Političari u Srbiji i Prištini ne žele o tome da govore, ali nas interesuje da porodicama vrate najmilije. Mislim da se neće desiti ništa konkretno, nažalost. U Briselu je trebala da bude jedna srpska i albanska porodica, ako ništa drugo bar da nas slušaju. Otišli su da bi mogli da nam kažu, da su razgovarali i da nisu našli rešenje o nestalim licima”, kazao je Ćerkini za RTV Kim.

Hoti održao sastanak o nestalima "bez članova porodica nestalih"

Uoči nastavka dijaloga, premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se pre dva dana sa predstavnicima institucija koje se bave pitanjima nestalih osoba. Međutim, predstavnici srpskih i albanskih udruženja nisu bili pozvani da prisustvuju ovom sastanku.

“Žao mi je što gospodin Hoti nije pozvao i srpske porodice na tom sastanku, na kome se razgovaralo o zahtevima za razgovore u Briselu. Naši zahtevi se ne razlikuju, on zna da u Prištini postoji multietnička kancelarija, gde sarađuju Srbi i Albanci i već dve i po godine održavaju sastanke. Svi imamo isti cilj, tražimo da se rasvetli sudbina 1.642 nestala lica za kojima se traga”, naveo je Trifunović.

Sastanku nije prisustvovao ni predsednik albanskog udruženja.

“Nisam ni znao da se taj sastanak održava, video sam na televiziji. Hoti je pozvao ljude koji u životu ništa nisu radili, osim što su kao komisija prikupili neku dokumentaciju. Na tom sastanku prisustvovali su ljudi koji nemaju svoja nestala lica, ne može niko da govori u ime moje porodice, ja mogu jer sam ovlašćen od strane svih članova u centru. Milorad Trifunović može da govori o nestalima srpske nacionalnosti”, rekao je Bajram Ćerkini.

Nakon 20 meseci pauze u Briselu se nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Posle video konferencije održane u nedelju, predstavnici EU, Beograda i Prištine usaglasili su teme razgovora. One se tiču pitanja nestalih lica, raseljenih i ekonomije.

 Ostale vesti

Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021