Vesti
Ratni zločini

Tasiću produžen pritvor

Darku Tasiću iz male Kruše rešenjem sudije Rajme Elezi iz osnovnog suda u Prizrenu, produžena je mera pritvora za još tri meseca, u sklopu istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnje da je učinio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Tasiću produžen pritvor
Advokat Dejan A. Vasić (Foto privatna arhiva)

Tasić se, prema predlogu Euleks tužioca Pola Flina, tereti da je početkom rata 1999 godine u selu mala Kruša zajedno sa većom grupom lica zapalio i opljačkao preko stotinu kuća, kao i da je vršio deportacije albanskih žena i dece.

“Istražna saslušanja koja su zakazana za početak januara iduće godine daće konkretniju sliku o događajima koji su se desili. Gospodin Tasić godinama unazad dolazi na Kosovo i Metohiju, obzirom da je zaposlen u preduzeću Železnice Srbije. Zar bi neko ko je učinio išta slično, nastavio da dolazi na Kosovo pod pretnjom da bude procesuiran. Moj klijent je potpuno nevin, a na tužiocu je da dokaže svoje optužbe”, kaže Tasićev advokat Dejan A. Vasić.

Darko Tasić uhapšen je u novembru na administrativnom prelazu Brnjak, na putu Rožaje - Zubin Potok.Ostale vesti

Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021
Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja
Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu održana je nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana bivše OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
  • 24.02.2021
Tužilac: Odbiti žalbe za ukidanje pritvora Tačija i ostalih šefova OVK
Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od Žalbenog veća suda u Hagu da u celosti odbije žalbu na rešenje sudije kojom je odbio zahtev za ukidanje pritvora nekadašnjem glavnom komandantu OVK Hašimu Tačiju.
  • 22.02.2021
Prijavljeno 18 žrtava u slučaju protiv Tačija i ostalih
Specijalnom sudu u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK stiglo je 18 prijava žrtava u slučaju koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Vaseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, prenosi RTS.
  • 19.02.2021