Vesti
Ratni zločini

Tasiću produžen pritvor

Darku Tasiću iz male Kruše rešenjem sudije Rajme Elezi iz osnovnog suda u Prizrenu, produžena je mera pritvora za još tri meseca, u sklopu istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnje da je učinio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Tasiću produžen pritvor
Advokat Dejan A. Vasić (Foto privatna arhiva)

Tasić se, prema predlogu Euleks tužioca Pola Flina, tereti da je početkom rata 1999 godine u selu mala Kruša zajedno sa većom grupom lica zapalio i opljačkao preko stotinu kuća, kao i da je vršio deportacije albanskih žena i dece.

“Istražna saslušanja koja su zakazana za početak januara iduće godine daće konkretniju sliku o događajima koji su se desili. Gospodin Tasić godinama unazad dolazi na Kosovo i Metohiju, obzirom da je zaposlen u preduzeću Železnice Srbije. Zar bi neko ko je učinio išta slično, nastavio da dolazi na Kosovo pod pretnjom da bude procesuiran. Moj klijent je potpuno nevin, a na tužiocu je da dokaže svoje optužbe”, kaže Tasićev advokat Dejan A. Vasić.

Darko Tasić uhapšen je u novembru na administrativnom prelazu Brnjak, na putu Rožaje - Zubin Potok.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020