Vesti
Ratni zločini

Tasić: Ne osećam se krivim

Predsednik sudskog veća Osnovnog suda u Prizrenu Artan Sejrani održao je ročište za prvo saslušanje Darka Tasića iz Male Kruše.
Tasić: Ne osećam se krivim
Darko Tasić (Foto lična arhiva)

Međunarodni tužilac Euleksa je pročitao optužnicu kojom se Tasić tereti da je učinio dva krivična dela ratnog zločina.

Optuženi Darko Tasić se izjasnio da se ne oseća krivim za dela koja mu se stavljaju na teret.

"Darkova optužnica, koja je možda i poslednja koju je evropska pravosudna misija podigla, kao takva predstavlja otužni kraj Euleksa. Radnje kojima se gospodin Tasić tereti nisu inkriminisane kao ratni zločini, pa očekujem da će prizrenski sud nakon izvođenja dokaza osloboditi mog branjenika", rekao je nakon ročišta advokat Dejan A. Vasić.

Navodne zločine Tasić je, prema optužnici, izvršio u periodu od 25. do 27. marta 1999. godine. On se tereti da je kao rezervista Vojske Jugoslavije učestvovao u pljački i spaljivanju kuća porodice Hajdari u Maloj Kruši, ali i da je bio učesnik u spaljivanju i potapanju leševa ubijenih Albanaca u reku Drim.

Pročitajte još:

Optužnica protiv Tasića
Tasić se branio ćutanjem
Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića
Incident u sudnici, svedok vređao TasićaOstale vesti

Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021
Tužilaštvo: Tači podrivao sud, nismo za ukidanje pritvora

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika Kosova Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana.

  • 08.01.2021
Haradinaj pred sudom u 15 časova
Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas u 15 časova, ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.
  • 08.01.2021
Nasim Haradinaj sutra pred sudijom o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj sutra popodne ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.

  • 07.01.2021