Vesti
Ratni zločini

Tasić: Ne osećam se krivim

Predsednik sudskog veća Osnovnog suda u Prizrenu Artan Sejrani održao je ročište za prvo saslušanje Darka Tasića iz Male Kruše.
Tasić: Ne osećam se krivim
Darko Tasić (Foto lična arhiva)

Međunarodni tužilac Euleksa je pročitao optužnicu kojom se Tasić tereti da je učinio dva krivična dela ratnog zločina.

Optuženi Darko Tasić se izjasnio da se ne oseća krivim za dela koja mu se stavljaju na teret.

"Darkova optužnica, koja je možda i poslednja koju je evropska pravosudna misija podigla, kao takva predstavlja otužni kraj Euleksa. Radnje kojima se gospodin Tasić tereti nisu inkriminisane kao ratni zločini, pa očekujem da će prizrenski sud nakon izvođenja dokaza osloboditi mog branjenika", rekao je nakon ročišta advokat Dejan A. Vasić.

Navodne zločine Tasić je, prema optužnici, izvršio u periodu od 25. do 27. marta 1999. godine. On se tereti da je kao rezervista Vojske Jugoslavije učestvovao u pljački i spaljivanju kuća porodice Hajdari u Maloj Kruši, ali i da je bio učesnik u spaljivanju i potapanju leševa ubijenih Albanaca u reku Drim.

Pročitajte još:

Optužnica protiv Tasića
Tasić se branio ćutanjem
Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića
Incident u sudnici, svedok vređao TasićaOstale vesti

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022