Vesti
Ratni zločini

Tasić: Ne osećam se krivim

Predsednik sudskog veća Osnovnog suda u Prizrenu Artan Sejrani održao je ročište za prvo saslušanje Darka Tasića iz Male Kruše.
Tasić: Ne osećam se krivim
Darko Tasić (Foto lična arhiva)

Međunarodni tužilac Euleksa je pročitao optužnicu kojom se Tasić tereti da je učinio dva krivična dela ratnog zločina.

Optuženi Darko Tasić se izjasnio da se ne oseća krivim za dela koja mu se stavljaju na teret.

"Darkova optužnica, koja je možda i poslednja koju je evropska pravosudna misija podigla, kao takva predstavlja otužni kraj Euleksa. Radnje kojima se gospodin Tasić tereti nisu inkriminisane kao ratni zločini, pa očekujem da će prizrenski sud nakon izvođenja dokaza osloboditi mog branjenika", rekao je nakon ročišta advokat Dejan A. Vasić.

Navodne zločine Tasić je, prema optužnici, izvršio u periodu od 25. do 27. marta 1999. godine. On se tereti da je kao rezervista Vojske Jugoslavije učestvovao u pljački i spaljivanju kuća porodice Hajdari u Maloj Kruši, ali i da je bio učesnik u spaljivanju i potapanju leševa ubijenih Albanaca u reku Drim.

Pročitajte još:

Optužnica protiv Tasića
Tasić se branio ćutanjem
Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića
Incident u sudnici, svedok vređao TasićaOstale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023