Vesti
Ratni zločini

Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba
Hašim Tači (Foto AP)

Naime, do sada se za status žrtve prijavilo 17 osoba u slučaju bivših lidera OVK u Hagu, nakon čega je Kancelarija za učešće žrtava pre nekoliko dana preporučila da se sve ove prijave zajedno prikupljaju.

Kako bi se osiguralo da neće biti sukoba interesa, Kancelarija za učešće žrtava u Specijalnom sudu kontaktirala je jednu po jednu prijavljenu osobu.

Huper je pozdravio takvu odluku, ali je istakao da odbrani nisu predočeni identiteti prijavljenih.

"Zahtevi žrtava nisu obelodanjeni odbrani, čini se da razlike koje je Kancelarija utvrdila između podnosilaca zahteva (etničke pripadnosti, jezik ili geografskog položaj) ne predstavljaju sukob interesa koji garantuje posebno pravno zastupanje. Odbrana se dalje slaže da se okolnosti u kojima su sudije postavile zakonske zastupnike ne primenjuju u ovom slučaju, gde trenutno ima samo 17 podnosilaca zahteva", navodi se u podnesku Hupera.

U tom kontekstu, Huper je zatražio da se za sve podnosioce zahteva imenuje jedan pravni zastupnik.

Iz suda je objavljeno da devet podnosilaca zahteva živi u Srbiji, tri u dijaspori, dok pet živi na Kosovu, od kojih je jedan Srbin.

Na osnovu okolnosti i etničke pripadnosti, samo se jedan od zahteva usprotivio da bude u zajedničkom procesu sa ostalim prijavljenim.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021