Vesti
Ratni zločini

Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba
Hašim Tači (Foto AP)

Naime, do sada se za status žrtve prijavilo 17 osoba u slučaju bivših lidera OVK u Hagu, nakon čega je Kancelarija za učešće žrtava pre nekoliko dana preporučila da se sve ove prijave zajedno prikupljaju.

Kako bi se osiguralo da neće biti sukoba interesa, Kancelarija za učešće žrtava u Specijalnom sudu kontaktirala je jednu po jednu prijavljenu osobu.

Huper je pozdravio takvu odluku, ali je istakao da odbrani nisu predočeni identiteti prijavljenih.

"Zahtevi žrtava nisu obelodanjeni odbrani, čini se da razlike koje je Kancelarija utvrdila između podnosilaca zahteva (etničke pripadnosti, jezik ili geografskog položaj) ne predstavljaju sukob interesa koji garantuje posebno pravno zastupanje. Odbrana se dalje slaže da se okolnosti u kojima su sudije postavile zakonske zastupnike ne primenjuju u ovom slučaju, gde trenutno ima samo 17 podnosilaca zahteva", navodi se u podnesku Hupera.

U tom kontekstu, Huper je zatražio da se za sve podnosioce zahteva imenuje jedan pravni zastupnik.

Iz suda je objavljeno da devet podnosilaca zahteva živi u Srbiji, tri u dijaspori, dok pet živi na Kosovu, od kojih je jedan Srbin.

Na osnovu okolnosti i etničke pripadnosti, samo se jedan od zahteva usprotivio da bude u zajedničkom procesu sa ostalim prijavljenim.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022