Vesti
Ratni zločini

Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba
Hašim Tači (Foto AP)

Naime, do sada se za status žrtve prijavilo 17 osoba u slučaju bivših lidera OVK u Hagu, nakon čega je Kancelarija za učešće žrtava pre nekoliko dana preporučila da se sve ove prijave zajedno prikupljaju.

Kako bi se osiguralo da neće biti sukoba interesa, Kancelarija za učešće žrtava u Specijalnom sudu kontaktirala je jednu po jednu prijavljenu osobu.

Huper je pozdravio takvu odluku, ali je istakao da odbrani nisu predočeni identiteti prijavljenih.

"Zahtevi žrtava nisu obelodanjeni odbrani, čini se da razlike koje je Kancelarija utvrdila između podnosilaca zahteva (etničke pripadnosti, jezik ili geografskog položaj) ne predstavljaju sukob interesa koji garantuje posebno pravno zastupanje. Odbrana se dalje slaže da se okolnosti u kojima su sudije postavile zakonske zastupnike ne primenjuju u ovom slučaju, gde trenutno ima samo 17 podnosilaca zahteva", navodi se u podnesku Hupera.

U tom kontekstu, Huper je zatražio da se za sve podnosioce zahteva imenuje jedan pravni zastupnik.

Iz suda je objavljeno da devet podnosilaca zahteva živi u Srbiji, tri u dijaspori, dok pet živi na Kosovu, od kojih je jedan Srbin.

Na osnovu okolnosti i etničke pripadnosti, samo se jedan od zahteva usprotivio da bude u zajedničkom procesu sa ostalim prijavljenim.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021