Vesti
Ratni zločini

Tačijev advokat traži da devet bivših diplomata svedoče

Advokat bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Gregori Kiho, naveo je u pismu upućenom glavnom haškom tužiocu Džeku Smitu da se na spisku svedoka odbrane nalazi i devet bivših diplomata, vojnih zvaničnika NATO-a, OEBS-a, UNMIK-a i drugih misija koje su bile na Kosovu tokom sukoba.
Tačijev advokat traži da devet bivših diplomata svedoče
Hašim Tači u sudnici Specijalnog suda u Hagu (Foto Reuters)

On je takođe naveo da će svedok Tačijeve odbrane biti i visoki funkcioner iz države koja je sused Kosovu, piše Reporteri.

Kiho dodaje da su svi svedoci blisko sarađivali sa Tačijem, kako na profesionalnom, tako u nekim slučajevima i na ličnom nivou.

Svedoci su starosti od 77 do 88 godina i različitog zdravstvenog stanja, navodi Reporteri.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022