Vesti
Ratni zločini

Tači, Veselji i Seljimi će biti optuženi za dodatna dva logora i još 12 žrtava

Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je žalbe nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i Kadrija Veseljija na odluku kojom je tužilaštvu delimično dozvoljeno da izmeni, odnosno dopuni optužnicu u predmetu protiv njih i još dvojice čelnika OVK Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.
Tači, Veselji i Seljimi će biti optuženi za dodatna dva logora i još 12 žrtava
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Optuženi su se žalili na odluku sudije za prethodni postupak od 23. decembra, koji je delimično usvojio zahtev tužilaštva za nekim novim optužbama.

Žalbeno veće se, međutim, složilo sa pretpretresnim sudijom da predložene dopune optužbi ostaju ograničene, jer ne menjaju prirodu postojećih optužbi, ne uvode nova krivična dela, niti nove vidove odgovornosti. Prva kategorija predloženih amandmana na optužnicu odnosi se na dva dodatna logora i 12 dodatnih žrtava, amandmani druge kategorije predstavljaju dva dodatna slučaja progona i ubistva u ranije navedenom logoru, a treća kategorija dopune obrađuje dva dodatna slučaja ličnog učešća optuženog u zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju i pritvaranju protivnika OVK.

Stav Žalbenog veća je da nisu opravdani zahtevi Tačija i Veseljija za poništenje sudijine odluke, jer je on delovao u granicama svojih diskrecionih ovlašćenja i zaključio da nove optužbe neće dalje „neopravdano odugovlačiti postupak”, novim koracima koje zahtevaju, preneo je Tanjug.

Ovi koraci, prema stavu sudije, mogu da se sprovedu „paralelno” sa preostalim fazama priprema za suđenje, pa bi stoga imali „ograničeniji uticaj” na vreme trajanja postupka.

Kada je u pitanju vreme za pripremu odbrane i po novim optužbama, žalbeno veće naglašava da to ostaje ključno da se optuženima da dovoljno vremena i resursa da adekvatno istraže nove incidente za koje ih tereti tužilaštvo.

Tači, kao i Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u sada više od 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani. Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Optuženi su u 10 tačaka optužnice, od kojih se šest odnosi na zločine protiv čovečnosti ,a četiri na ratne zločine. Zločini protiv čovečnosti u ovom slučaju su progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

Ratni zločini za koje se terete su protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022