Vesti
Ratni zločini

Tači, Veselji i Seljimi će biti optuženi za dodatna dva logora i još 12 žrtava

Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je žalbe nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i Kadrija Veseljija na odluku kojom je tužilaštvu delimično dozvoljeno da izmeni, odnosno dopuni optužnicu u predmetu protiv njih i još dvojice čelnika OVK Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.
Tači, Veselji i Seljimi će biti optuženi za dodatna dva logora i još 12 žrtava
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Optuženi su se žalili na odluku sudije za prethodni postupak od 23. decembra, koji je delimično usvojio zahtev tužilaštva za nekim novim optužbama.

Žalbeno veće se, međutim, složilo sa pretpretresnim sudijom da predložene dopune optužbi ostaju ograničene, jer ne menjaju prirodu postojećih optužbi, ne uvode nova krivična dela, niti nove vidove odgovornosti. Prva kategorija predloženih amandmana na optužnicu odnosi se na dva dodatna logora i 12 dodatnih žrtava, amandmani druge kategorije predstavljaju dva dodatna slučaja progona i ubistva u ranije navedenom logoru, a treća kategorija dopune obrađuje dva dodatna slučaja ličnog učešća optuženog u zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju i pritvaranju protivnika OVK.

Stav Žalbenog veća je da nisu opravdani zahtevi Tačija i Veseljija za poništenje sudijine odluke, jer je on delovao u granicama svojih diskrecionih ovlašćenja i zaključio da nove optužbe neće dalje „neopravdano odugovlačiti postupak”, novim koracima koje zahtevaju, preneo je Tanjug.

Ovi koraci, prema stavu sudije, mogu da se sprovedu „paralelno” sa preostalim fazama priprema za suđenje, pa bi stoga imali „ograničeniji uticaj” na vreme trajanja postupka.

Kada je u pitanju vreme za pripremu odbrane i po novim optužbama, žalbeno veće naglašava da to ostaje ključno da se optuženima da dovoljno vremena i resursa da adekvatno istraže nove incidente za koje ih tereti tužilaštvo.

Tači, kao i Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u sada više od 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani. Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Optuženi su u 10 tačaka optužnice, od kojih se šest odnosi na zločine protiv čovečnosti ,a četiri na ratne zločine. Zločini protiv čovečnosti u ovom slučaju su progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

Ratni zločini za koje se terete su protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022