Vesti
Ratni zločini

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama
Hašim Tači u Hagu (Foto Rojters)

On žalbom traži da se preinači odluka sudije i da se pod hitno pusti na slobodu, pod utvrđenim uslovima, posebno sugerišući žalbenom veću da razmotri garancije trećih država da neće pobeći, opstruisati postupak ili počiniti nova krivična dela.

U žalbi se tvrdi da je sudija pogrešio u pogledu garancija trećih država (koje nisu Kosovo) i to i u pogledu činjenica i u pogledu prava.

U žalbi se pored ostalog tvrdi da je sudija pogrešio u pogledu zakonitog trajanja pritvora u prethodnom postupku, kao i procene sudije Tačijevog uticaja i vlasti na Kosovu, koja je prema stavu njegove odbrane, kako se navodi, "toliko nepravična i nerazumna da predstavlja zloupotrebu diskrecionog ovlašćenja".

Takođe, kako se navodi u žalbi, sudija je pogrešno procenio da napredovanje obelodanjivanja dokaza tužilaštva protiv njega, povećava opasnost od bekstva, kao i rizike za opstrukciju postupka i činjenje novih krivičnih dela.

Posebno se ističe da je sudija loše procenio garancije trećih država, a zamereno mu je i što nije zatražio njihove stavove pre odluke o pritvoru.

Ovo će biti prvi put da žalbeno veće razmatra i odlučuje o Tačijevom predlogu za privremeno puštanje na slobodu u "trećoj državi", ta od ove odluke će zavisiti i sva dalja njegova izjašnjenja o pritvoru.

"Treće države", izuzev Kosova, i njihove garancije da Tači neće pobeći, deo su ranijeg poverljivog dopisa Tačijeve odbrane.

O žalbi će odlučivati tročlano sudsko veće: sudije Majkl Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen, a njihova odluka može se očekivati tokom septembra.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021