Vesti
Ratni zločini

Tači traži izuzeće sudije iz žalbenog veća

Branioci Hašima Tačija zatražili su izuzeće sudije Emija Gata, jednog od troje sudija žalbenog veća Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, koje treba da odluči o Tačijevoj žalbi na rešenje o produženju pritvora kao i zahtevu njegovih branilaca za privremeno puštanje na slobodu, prenosi Tanjug.
Tači traži izuzeće sudije iz žalbenog veća
Hašim Tači u Hagu (Foto Rojters)

Sudiju Gatija u žalbeno veće postavila je predsednica SVK Ekatarina Trendafilova, čije su izuzeće prethodno tražili Tačijevi branioci, a koje je njenom odlukom odbijeno.

Ističući da ne tvrde da je sudija Gati lično pristrasan, Tačijevi branioci navode da može postojati osnovana sumnja u njegovu nezavisnost i nepristrasnost, jer ga je imenovala Trendafilova u čiju nepristrasnost oni sumnjaju zbog, kako ukazuju, "određene komunikacije sa specijalizovanim tužiocem Džekom Smitom u vezi sa privremenim zahtevom za puštanje Tačija na slobodu”.

U tom kontekstu podsećaju da su se 7. decembra 2020. godine predsednica SVK i specijalizovani tužilac pojavili zajedno na diplomatskom brifingu, o čemu odbrana nije bila obaveštena.

Tokom pomenutog brifinga specijalni tužilac je naveo nekoliko, kako kažu Tačijevi advokati, "lažnih navoda", pored ostalog, da će "bilo koje oslobađanje Tačija naštetiti procesu, jer bi svedoci mogli da budu zastrašeni bilo od njega bilo od strane njegovih ljudi" .

"Motivi Smita za iznošenje ovih lažnih optužbi su sami po sebi evidentni. Tači nije bio obavešten niti je prisustvovao tom brifingu, a Smit je iskoristio priliku da svoja očekivanja predstavi diplomatskoj zajedinici - da bi,ako Tači bude privremeno pušten na slobodu, svedoci pretrpeli štetu".

U obraćanju diplomatama (koji su donatori SVK-a) u prisustvu Trendafilove, Smit je, prema tumačenju Tačijevih advokata, poslao poruku njoj i svim sudijama SVK:"ako se usudite da odobrite puštanje Tačija na privremenu slobodu vi ćete biti odgovorni pred finansijerima suda za poteškoće sa kojima se suoči bilo koji svedok, čak i ako tužilac ne može da pruži bilo kakav dokaz da je Tači ometao svedoke".

Trendafilova je okupljenim diplomatama tom prilikom rekla da ju je "specijalizovani tužilac Džek Smit obavestio da će izneti razloge zbog kojih Tačija ne treba pustiti uz kauciju, a da će zatim nadležni sudija doneti odluku po tom pitanju".

Zbog toga, Tačijevi advokati traže ne samo izuzeće sudije Gatija, već i da o tom zahtevu odlučuje potpredsednik SVK, a da se predsednica tog suda izuzme iz odlučivanja.

Trendafilova je 24. avgusta odbacila zahtev odbrane Tačija za njeno izuzeće, 30. avgusta je odredila sastav tročlanog žalbenog veća koje će odlučivati o Tačijevoj žalbi.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021