Vesti
Ratni zločini

Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs

Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u Hag gde će razgovarati sa službenicima Specijalnog suda, ali nije navedeno u kom svojstvu.
Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs
Hašim Tači (Foto Kim)

Prištinski mediji pišu da je Tači danas oko 15 časova odleteo sa aerodroma u Tirani da bi sutra bio saslušan u Hagu, gde će ga braniti britanski advokat Džefri Najs.

Tači i Kadri Veselji i još osam drugih lica, osumnjičeni su za ubistvo oko 100 ljudi.

Zločini predstavljeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika.

Tači je u svojoj objavi da putuje u Hag, napisao da odlazi na razgovor, ne navodeći da li će biti tretiran kao osumnjičeni ili u nekom drugom svojstvu.

"Mi pretpostavljamo da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila,‬ a koja je objavljena 24. juna. Specijalno tužilaštvo u Hagu ima pravo na to saslušanje, ali postoji mogućnost da ga saslušaju tužioci ako sudija za pripremni postupak nije potvrdio optužnicu", rekao je RTS-u prištinski advokat Tom Gaši.

Naveo je da nakon izjave Specijalnog suda, ne zna šta se dešava sa tim postupkom.

"Mislim da bi kosovski predsednik prethodno trebalo da da ostavku", rekao je prištinski advokat.

Objašnjava da ukoliko optužnica bude potvrđena i počne proces suđenja, pritvor nije obavezan za optužene i osumnjičene, sem u slučaju da to sudija zahteva.

"U toj situaciji jedino sudija odlučuje, a ne tužilaštvo. Ja mislim da za Tačija i Veseljija nema razloga da traže pritvor, osim ako imaju dokaza da su navodno pokušali da utiču na svedoke ili nešto drugo što je rizično za njih", podvukao je Gaši.

Sudija za prethodni postupak ima rok od šest meseci da potvrdi, odbaci ili da zatraži dopunu optužnicOstale vesti

Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021