Vesti
Ratni zločini

Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs

Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u Hag gde će razgovarati sa službenicima Specijalnog suda, ali nije navedeno u kom svojstvu.
Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs
Hašim Tači (Foto Kim)

Prištinski mediji pišu da je Tači danas oko 15 časova odleteo sa aerodroma u Tirani da bi sutra bio saslušan u Hagu, gde će ga braniti britanski advokat Džefri Najs.

Tači i Kadri Veselji i još osam drugih lica, osumnjičeni su za ubistvo oko 100 ljudi.

Zločini predstavljeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika.

Tači je u svojoj objavi da putuje u Hag, napisao da odlazi na razgovor, ne navodeći da li će biti tretiran kao osumnjičeni ili u nekom drugom svojstvu.

"Mi pretpostavljamo da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila,‬ a koja je objavljena 24. juna. Specijalno tužilaštvo u Hagu ima pravo na to saslušanje, ali postoji mogućnost da ga saslušaju tužioci ako sudija za pripremni postupak nije potvrdio optužnicu", rekao je RTS-u prištinski advokat Tom Gaši.

Naveo je da nakon izjave Specijalnog suda, ne zna šta se dešava sa tim postupkom.

"Mislim da bi kosovski predsednik prethodno trebalo da da ostavku", rekao je prištinski advokat.

Objašnjava da ukoliko optužnica bude potvrđena i počne proces suđenja, pritvor nije obavezan za optužene i osumnjičene, sem u slučaju da to sudija zahteva.

"U toj situaciji jedino sudija odlučuje, a ne tužilaštvo. Ja mislim da za Tačija i Veseljija nema razloga da traže pritvor, osim ako imaju dokaza da su navodno pokušali da utiču na svedoke ili nešto drugo što je rizično za njih", podvukao je Gaši.

Sudija za prethodni postupak ima rok od šest meseci da potvrdi, odbaci ili da zatraži dopunu optužnicOstale vesti

Oslobođen bivši pripadnik OVK priveden u Albaniji

Albanske vlasti oslobodile su veterana bivše OVK Murteza Kastratija, pritvorenog ranije danas zbog Interpolove poternice na zahtev Beograda, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

  • 02.08.2020
Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu
Člana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.
  • 23.07.2020
Tači: Nisu me pitali o tvrdnjama Dika Martija
Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je sinoć da je završio saslišanje u Specijalnom tužilaštvu nakon četiri dana.
  • 17.07.2020
Tači stigao u tužilaštvo četvrti dan zaredom
Kosovski predsednik, Hašim Tači, stigao je danas oko 14h, četvrti dan zaredom u Kancelariju specijalizovanog tužioca na saslušanje, javlja Zeri.
  • 16.07.2020
To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red
Nakon 20 godina od završetka ratnih sukoba na Kosovu, pitanje nestalih lica se pokreće na najvišem političkom nivou. U Briselu će o toj temi razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca zadovoljni su što se ovo pitanje konačno pokreće. Čemu mogu da se nadaju?
  • 16.07.2020
Tači završio treći dan ispitivanja, nastavak u četvrtak
Predsednik Kosova Hašim Tači  završio je predveče treći dan davanja iskaza pred predstavnicima Specijalnog tužilaštva sa sedištem u Hagu koje ga tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti.
  • 15.07.2020