Vesti
Ratni zločini

Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs

Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u Hag gde će razgovarati sa službenicima Specijalnog suda, ali nije navedeno u kom svojstvu.
Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs
Hašim Tači (Foto Kim)

Prištinski mediji pišu da je Tači danas oko 15 časova odleteo sa aerodroma u Tirani da bi sutra bio saslušan u Hagu, gde će ga braniti britanski advokat Džefri Najs.

Tači i Kadri Veselji i još osam drugih lica, osumnjičeni su za ubistvo oko 100 ljudi.

Zločini predstavljeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika.

Tači je u svojoj objavi da putuje u Hag, napisao da odlazi na razgovor, ne navodeći da li će biti tretiran kao osumnjičeni ili u nekom drugom svojstvu.

"Mi pretpostavljamo da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila,‬ a koja je objavljena 24. juna. Specijalno tužilaštvo u Hagu ima pravo na to saslušanje, ali postoji mogućnost da ga saslušaju tužioci ako sudija za pripremni postupak nije potvrdio optužnicu", rekao je RTS-u prištinski advokat Tom Gaši.

Naveo je da nakon izjave Specijalnog suda, ne zna šta se dešava sa tim postupkom.

"Mislim da bi kosovski predsednik prethodno trebalo da da ostavku", rekao je prištinski advokat.

Objašnjava da ukoliko optužnica bude potvrđena i počne proces suđenja, pritvor nije obavezan za optužene i osumnjičene, sem u slučaju da to sudija zahteva.

"U toj situaciji jedino sudija odlučuje, a ne tužilaštvo. Ja mislim da za Tačija i Veseljija nema razloga da traže pritvor, osim ako imaju dokaza da su navodno pokušali da utiču na svedoke ili nešto drugo što je rizično za njih", podvukao je Gaši.

Sudija za prethodni postupak ima rok od šest meseci da potvrdi, odbaci ili da zatraži dopunu optužnicOstale vesti

Ispitan peti svedok u slučaju Duška Arsića
Danas je u Upravi Policije Kosova po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova saslušan peti svedok u slučaju Duška Arsića, osumnjičenog da je počinio ratni zločin u selu Butovac.
  • 28.01.2022
Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022