Vesti
Ratni zločini

Tači: Srbija počinila genocid

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
Tači: Srbija počinila genocid
Odavanje pošte u Meji (Foto Fejsbuk Hašim Tači)

"Srbija je počinila genocid. Ubila je preko 10.000 albanskih civila. Sudbina nestalih još uvek nije poznata. Izvršila je više od 400 masakara, ubila više od 1.300 dece, a srpska vojska i policija silovali su oko 20.000 Albanki. Ista policija i vojska je prisilno proterala oko milion Albanaca sa Kosova. Ovo je genocid koji je ostao nekažnjen od međunarodne zajednice. Međunarodno ćutanje shvatamo kao amnestiju za genocid. Ali neće biti amnestije, neće biti mira bez pravde", rekao je Hašim Tači u Meji kod Đakovice.

U tom selu je pre 21 godinu ubijeno 376 albanskih civila.

Za njihovo stradanje Albanci optužuju pripadnike srpske vojske i policije.Ostale vesti

Da li će Srbija i Kosovo otvoriti tajne ratne arhive?
Srbija i Kosovo su tražili da druga strana otvori vojne arhive kako bi se saznalo gde su sahranjeni nestali ljudi iz rata 1998-99. Ali, uprkos kooperativnoj retorici, čini se da ni jedna strana to neće učiniti, piše BIRN, a prenosi BalkanInsajt.
  • 12.08.2020
Kuburović: Nećemo odustati od poternica protiv pripadnika OVK

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da Srbija neće nikada odustati od procesuiranja ratnih zločina koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad srpskim i nealbanskim stanovništom na Kosovu ’90-tih godina.

  • 11.08.2020
Godišnjica
Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje RSK počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima.
  • 04.08.2020
Oslobođen bivši pripadnik OVK priveden u Albaniji

Albanske vlasti oslobodile su veterana bivše OVK Murteza Kastratija, pritvorenog ranije danas zbog Interpolove poternice na zahtev Beograda, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

  • 02.08.2020
Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu
Člana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.
  • 23.07.2020
Tači: Nisu me pitali o tvrdnjama Dika Martija
Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je sinoć da je završio saslišanje u Specijalnom tužilaštvu nakon četiri dana.
  • 17.07.2020