Vesti
Ratni zločini

Tači: Srbija počinila genocid

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
Tači: Srbija počinila genocid
Odavanje pošte u Meji (Foto Fejsbuk Hašim Tači)

"Srbija je počinila genocid. Ubila je preko 10.000 albanskih civila. Sudbina nestalih još uvek nije poznata. Izvršila je više od 400 masakara, ubila više od 1.300 dece, a srpska vojska i policija silovali su oko 20.000 Albanki. Ista policija i vojska je prisilno proterala oko milion Albanaca sa Kosova. Ovo je genocid koji je ostao nekažnjen od međunarodne zajednice. Međunarodno ćutanje shvatamo kao amnestiju za genocid. Ali neće biti amnestije, neće biti mira bez pravde", rekao je Hašim Tači u Meji kod Đakovice.

U tom selu je pre 21 godinu ubijeno 376 albanskih civila.

Za njihovo stradanje Albanci optužuju pripadnike srpske vojske i policije.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020
Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020