Vesti
Ratni zločini

Tači: Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači izjavio je da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret. Tači je pred Specijalnim sudom kazao da je “optužnica potpuno neosnovana”, te da se izjašnjava da nije kriv “ni po jednoj od tačaka optužnice”. 
Tači: Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice
Hašim Tači ( (Foto prt.scr. Specijalizovana veća Kosova)

Sudija Nikola Giju je Tačiju predstavio prava koja ima u postupku pred sudom, kao i način vođenja sudskog postupka.

Hašim Tači je pred Specijalizovanim većima optužen za teška krivična dela, ratni i zločin protiv čovečnosti, i to u deset tačaka – progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisilne nestanke lica.

Hašim Tači se u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu izjasnio da "nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice".

Tačijev advokat Denis Hoper izjavio je na početku ročišta da je odbrana za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspela da se pripremi i formira tim koji bi dovela u sudnicu. 

On je naveo da je Tači je bio kooperativan, te da je pomogao osnivanje Specijalizovanih veća Kosova.

Hoper upitao je sud i tužilaštvo u Hagu gde se nalaze optužbe i dokazi o “žutoj kući” i krađi ljudskih organa, što je bio razlog zbog kojeg je sud osnovan.

“Ništa u ovoj optužinici ne govori o toj priči koja je bila tako značajna za osnivanje ovog suda i to nakon pola stranice u knjizi (bivše tužiteljke haškog tribunala) Karle del Ponte i izveštaja (specijalnog izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija”, rekao je Hoper i naveo da odbrana ima samo regidovanu optužnicu, koja je objavljena i u javnosti.

Optužnica protiv Hašima Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Pred Specijalnim sudom danas se pojavio i bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići i tom prilikom izjavio da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Osim Krasnićija i Tačija pred Specijalnim sudom optuženi su i drugi bivši lideri OVK, Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Prvo pristupanje sudu Kadrija Veseljija održaće se 10. novembra u 15. časova u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dok će se prvo pristupanje Redžepa Seljimija sudu održati 11. novembra u 11 časova.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022