Vesti
Ratni zločini

Tači: Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači izjavio je da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret. Tači je pred Specijalnim sudom kazao da je “optužnica potpuno neosnovana”, te da se izjašnjava da nije kriv “ni po jednoj od tačaka optužnice”. 
Tači: Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice
Hašim Tači ( (Foto prt.scr. Specijalizovana veća Kosova)

Sudija Nikola Giju je Tačiju predstavio prava koja ima u postupku pred sudom, kao i način vođenja sudskog postupka.

Hašim Tači je pred Specijalizovanim većima optužen za teška krivična dela, ratni i zločin protiv čovečnosti, i to u deset tačaka – progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisilne nestanke lica.

Hašim Tači se u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu izjasnio da "nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice".

Tačijev advokat Denis Hoper izjavio je na početku ročišta da je odbrana za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspela da se pripremi i formira tim koji bi dovela u sudnicu. 

On je naveo da je Tači je bio kooperativan, te da je pomogao osnivanje Specijalizovanih veća Kosova.

Hoper upitao je sud i tužilaštvo u Hagu gde se nalaze optužbe i dokazi o “žutoj kući” i krađi ljudskih organa, što je bio razlog zbog kojeg je sud osnovan.

“Ništa u ovoj optužinici ne govori o toj priči koja je bila tako značajna za osnivanje ovog suda i to nakon pola stranice u knjizi (bivše tužiteljke haškog tribunala) Karle del Ponte i izveštaja (specijalnog izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija”, rekao je Hoper i naveo da odbrana ima samo regidovanu optužnicu, koja je objavljena i u javnosti.

Optužnica protiv Hašima Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Pred Specijalnim sudom danas se pojavio i bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići i tom prilikom izjavio da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Osim Krasnićija i Tačija pred Specijalnim sudom optuženi su i drugi bivši lideri OVK, Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Prvo pristupanje sudu Kadrija Veseljija održaće se 10. novembra u 15. časova u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dok će se prvo pristupanje Redžepa Seljimija sudu održati 11. novembra u 11 časova.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020