Vesti
Ratni zločini

Tači: Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači izjavio je da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret. Tači je pred Specijalnim sudom kazao da je “optužnica potpuno neosnovana”, te da se izjašnjava da nije kriv “ni po jednoj od tačaka optužnice”. 
Tači: Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice
Hašim Tači ( (Foto prt.scr. Specijalizovana veća Kosova)

Sudija Nikola Giju je Tačiju predstavio prava koja ima u postupku pred sudom, kao i način vođenja sudskog postupka.

Hašim Tači je pred Specijalizovanim većima optužen za teška krivična dela, ratni i zločin protiv čovečnosti, i to u deset tačaka – progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisilne nestanke lica.

Hašim Tači se u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu izjasnio da "nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice".

Tačijev advokat Denis Hoper izjavio je na početku ročišta da je odbrana za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspela da se pripremi i formira tim koji bi dovela u sudnicu. 

On je naveo da je Tači je bio kooperativan, te da je pomogao osnivanje Specijalizovanih veća Kosova.

Hoper upitao je sud i tužilaštvo u Hagu gde se nalaze optužbe i dokazi o “žutoj kući” i krađi ljudskih organa, što je bio razlog zbog kojeg je sud osnovan.

“Ništa u ovoj optužinici ne govori o toj priči koja je bila tako značajna za osnivanje ovog suda i to nakon pola stranice u knjizi (bivše tužiteljke haškog tribunala) Karle del Ponte i izveštaja (specijalnog izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija”, rekao je Hoper i naveo da odbrana ima samo regidovanu optužnicu, koja je objavljena i u javnosti.

Optužnica protiv Hašima Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Pred Specijalnim sudom danas se pojavio i bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići i tom prilikom izjavio da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Osim Krasnićija i Tačija pred Specijalnim sudom optuženi su i drugi bivši lideri OVK, Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Prvo pristupanje sudu Kadrija Veseljija održaće se 10. novembra u 15. časova u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dok će se prvo pristupanje Redžepa Seljimija sudu održati 11. novembra u 11 časova.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021