Vesti
Ratni zločini

Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu
Hašim Tači u sudnici Specijalnog suda u Hagu (Foto Reuters)

"Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Tači pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pitao kako se izjašnjava o zločinima nad Albancima i Srbima u selima Budakovo i Semetište, opština Suva Reka, i u djačkom internatu u Gnjilanu.

Istovremeno, u kratkom obraćanju sudiji, Tači je tvrdio da nije mogao da u potpunosti pročita i razume nove navode optužnice zato što imaju mnogo redigovanih delova radi zaštite žrtava i svedoka.

Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci na teret Tačiju stavljaju nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovečno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična dela, glavni tužilac Džek Smit u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

O novim navodima optužnice, danas će se odvojeno izjasniti i saoptuženi Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronadjena su beživotna tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg djačkog internata u Gnjilanu, gde je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali. "Pritvorenike su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba".

Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su "pritvorenike, koji su bili Srbi, vredjali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima".

Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka djačkom internatu nikada više nisu vidjene žive.

Telo prve osobe pronadjeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, takodje, je pronadjen 2000. godine.

Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su za krivična dela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Datum početka sudjenja Tačiju i saoptuženima još nije odredjen i nije izvesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.

Odmah nakon Tačija, Kadri Veselji se takođe izjasnio povodom novih optužbi koje su se našle u izmenjenoj optužnici.

I on tvrdi da nije kriv.

Sekretar suda je pročitao izmenjenu optužnicu navodeći da se Veselji sada tereti i za zločine u selima Budakovo i Smetište u Suvoj reci između 4. jula 1998. i septembra iste godine, kao i 28-29 aprila 1999 godine i u Gnjilanu jula meseca 1999. godine.

Veselji je u svom izjašnjavanju, osim toga što je rekao da je nevin, izrazio želju da se sa suđenjem počne što pre.

„Pročitao sam ih, samo želim da suđenje počne što pre i da imamo pravo da iznesemo svoj stav i nevinost pred građanima Kosova, borcima OVK i pred ovim sudom“, rekao je Veselji, prenosi Koha.

Edi Rama u Hagu posetio Tačija

Premijer Albanije, Edi Rama, otputovao je u Hag kako bi se sastao sa bivšim kosovskim predsednikom i nekadašnjim liderom OVK optuženim za ratne zločine, Hašimom Tačijem.

„Hag – poseta Predsedniku Tačiju“, napisao je Edi Rama na Fejsbuku uz video klip na kojem se vidi kako ulazi u zgradu gde su smešteni pritvorenici optuženi u Hagu.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022