Vesti
Ratni zločini

Tači i Krasnići danas pred sudijama u Hagu

Pred sudom u Hagu danas će se pojaviti Hašim Tači i Jakup Krsnići, bivši lideri OVK optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti.
Tači i Krasnići danas pred sudijama u Hagu
Tači i Krasnići (Foto Infoline)

Kako je iz Specijalizovanih veća ranije najvljeno, Jakup Krasnići (69) će pred sudiju za prethodni postupak biti izveden u 11 sati, a Hašim Tači (51) u 15 sati.

Sudska pravila nalažu da sudija za prethodni postupak optuženima pročita optužnicu i pita ih da se izjasne o krivici. Međutim, optuženi, ali se i ne moraju izjasniti tokom prvog pojavljivanja.

Po praviliniku suda, oni za to imaju rok od 30 dana.

Inače, Tači kao komandant Glavnog štaba OVK i Krasnići kao bivši portparol ove formacije su optuženi u 10 tačaka, i to za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ova krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tačiju i Krasnićiju se, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

"Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u optužnici.

Žrtve su bili Srbi, Romi, Albanci i Aškalije, katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima i Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Osim Tačija i Krasnićija, optuženi su i bivši oficiri Glavnog štaba OVK Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Veselji će prvi put pred sudiju pojaviti sutra, a Seljimi u sredu.

Sva suđenja se mogu pratiti i putem internet stranice Specijalizovanih veća u Hagu. Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020