Vesti
Ratni zločini

Tači i Krasnići danas pred sudijama u Hagu

Pred sudom u Hagu danas će se pojaviti Hašim Tači i Jakup Krsnići, bivši lideri OVK optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti.
Tači i Krasnići danas pred sudijama u Hagu
Tači i Krasnići (Foto Infoline)

Kako je iz Specijalizovanih veća ranije najvljeno, Jakup Krasnići (69) će pred sudiju za prethodni postupak biti izveden u 11 sati, a Hašim Tači (51) u 15 sati.

Sudska pravila nalažu da sudija za prethodni postupak optuženima pročita optužnicu i pita ih da se izjasne o krivici. Međutim, optuženi, ali se i ne moraju izjasniti tokom prvog pojavljivanja.

Po praviliniku suda, oni za to imaju rok od 30 dana.

Inače, Tači kao komandant Glavnog štaba OVK i Krasnići kao bivši portparol ove formacije su optuženi u 10 tačaka, i to za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ova krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tačiju i Krasnićiju se, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

"Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u optužnici.

Žrtve su bili Srbi, Romi, Albanci i Aškalije, katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima i Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Osim Tačija i Krasnićija, optuženi su i bivši oficiri Glavnog štaba OVK Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Veselji će prvi put pred sudiju pojaviti sutra, a Seljimi u sredu.

Sva suđenja se mogu pratiti i putem internet stranice Specijalizovanih veća u Hagu. Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022