Vesti
Ratni zločini

Tači i Krasnići danas pred sudijama u Hagu

Pred sudom u Hagu danas će se pojaviti Hašim Tači i Jakup Krsnići, bivši lideri OVK optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti.
Tači i Krasnići danas pred sudijama u Hagu
Tači i Krasnići (Foto Infoline)

Kako je iz Specijalizovanih veća ranije najvljeno, Jakup Krasnići (69) će pred sudiju za prethodni postupak biti izveden u 11 sati, a Hašim Tači (51) u 15 sati.

Sudska pravila nalažu da sudija za prethodni postupak optuženima pročita optužnicu i pita ih da se izjasne o krivici. Međutim, optuženi, ali se i ne moraju izjasniti tokom prvog pojavljivanja.

Po praviliniku suda, oni za to imaju rok od 30 dana.

Inače, Tači kao komandant Glavnog štaba OVK i Krasnići kao bivši portparol ove formacije su optuženi u 10 tačaka, i to za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ova krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tačiju i Krasnićiju se, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

"Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u optužnici.

Žrtve su bili Srbi, Romi, Albanci i Aškalije, katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima i Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Osim Tačija i Krasnićija, optuženi su i bivši oficiri Glavnog štaba OVK Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Veselji će prvi put pred sudiju pojaviti sutra, a Seljimi u sredu.

Sva suđenja se mogu pratiti i putem internet stranice Specijalizovanih veća u Hagu. Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021