Vesti
Ratni zločini

Tači i kooptuženi ostaju u pritvoru

U Hagu je održana još jedna statusna konferencija u procesu koji Specijalizovano tužilaštvo Kosova vodi protiv nekadašnjih visokih političkih funkcionera Kosova, među kojima je i nekadašnji predsednik Hašim Tači, po optužbama za zločine počinjene u vreme dok su bili u vrhu Oslobodilačke vojske Kosova.
Tači i kooptuženi ostaju u pritvoru
Bivši predsednik Kosova Hašim Tači sa svojim advokatom Dejvidom Huperom na sudu u Hagu u decembru 2020. (Foto EPA-EFE/JERRI LAMPEN)

Hašim Tači i trojica kooptuženih visokih funkcionera Kosova i OVK ostaju u pritvoru u Hagu u kome su već 15 meseci. U pokušajima odbrane da izdejstvuje da se sva četvorica optuženika vrate kući do početka suđenja – tražili su i posebnu sednicu na kojoj bi razrešili sve dileme suda i kritike tužilaštva. Očekuju da na njoj bude saslušan šef Kosovske policije, koji bi mogao da odgovori na sva pitanja koja su ostala nejasna nakon poslednjeg dopisa o merama koje bi sprovodili u slučaju eventualnog puštanja na slobodu Hašima Tačija i ostalih haških optuženika. Ta sednica trebalo bi da bude održana 22. februara, ali će tačan datum tek biti potvrđen.

„Bilo je nekoliko zahteva tokom saslušanja. Za sada, sudija prethodnog postupka nije zakazao posebnu sednicu. Zbog toga ne mogu više komentarisati, jer očekujemo odluku sudije“, navela je Anđela Grip, portparolka suda.

Između tužilaštva i odbrane i dalje traje neslaganje oko obelodanjivanja dokumenta koje je optužba prikupila tokom petogodišnje istrage. Tužilaštvo kaže da je obelodanilo najveći broj dokaza koje poseduje, ali odbrana nije zadovoljna ni brzinom, ni načinom rada optužbe.

Kler Olson iz Specijalizovanog tužilaštva Kosova kaže da pokušavaju materijale da obelodane što je moguće brže, čak i ako to nije po onom redosledu po kojem su primili zahteve.

Gregori Kihu, branilac Hašima Tačija, pokazao je nekoliko stranica obelodanjenih materijala.

"Ni u jednom od ovih dokumenata nema ničega", naveo je.

Odbrana ima stalne primedbe na rad tužilaštva, ali ostaju pri tome da bi najranije do leta mogli da budu spremni za početak suđenja. Tužilaštvo je već spremno.

Andru Strong, kobranilac Kadrija Veseljija, kaže da je teško proceniti koliko će trajati istraga odbrane.

"Imamo još jako puno materijala koji moramo da anliziramo, tek smo dobili pretpretresni podnesak. Sam taj zadatak iziskuje veći broj meseci, a kada je reč o obelodanjivanju - još uvek nismo dobili veliki broj dokumenata", rekao je.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapseni su u novembru 2020. godine i sprovedeni u haški pritvor u Ševeningenu nakon što je potvrđena optužnica koja ih tereti za ratne zločine nad najmanje sto civila počinjene tokom ’98. i ’99. na više lokacija na Kosovu i severu Albanije.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022