Vesti
Ratni zločini

Svetomir Bačević osuđen na pet godina zatvora za ratne zločine

Svetomir Bačević koga je prištinsko tužilaštvo optužilo za ratne zločine počinjene 1998. godine kod Peći osuđen je pred Osnovnim sudom u Prištini na pet godina zatvora.
Svetomir Bačević osuđen na pet godina zatvora za ratne zločine
Sa suđenja Svetomiru Bačeviću (Foto Zakletva za pravdu)

Presudu optuženom Bačeviću saopštio je predsednik sudskog veća Musa Kendželi.

Presuda Bačeviću odnosi se na delo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, zbog čega je izrečena kazna od pet godina, prenosi Zakletva za pravdu.

Kosovsko specijalno tužilaštvo optužnicu protiv Bačevića podiglo je 9. novembra u Osnovnom sudu u Prištini za pomenuto krivično delo.

Tužilaštvo je tada saopštilo da se optuženi sa inicijalima S. B. tereti za „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u okolini Peći, tokom 1998. i 1999. godine.

„Okrivljeni S. B. tereti se da je tokom sukoba, 1998–1999 godine, uzeo za taoce dve žrtve u predmetu (supružnike) T. K. i R. K, građane starosti 60 godina, koji su bili podvrgnuti nečovečnom postupanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a događaj se odigrao u selu Belo Polje u opštini Peć“.

Svetomir Bačević uhapšen je u Peći krajem decembra 2020. godine pod istim optužbama.

On je tada prvo priveden u policijsku stanicu u ovom gradu, a potom, nakon saslušanja, prebačen u Prištinu.

Inače, Bačević je raseljen sa Kosova. Živeo je u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć.

Tog dana kada je uhapšen, u Peć je došao kako bi izvadio lična dokumenta, saopštila je tada Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM: Krivica Bačevića nije dokazana

Povodom današnje presude Osnovnog suda u Prištini kojom je Svetomir Bačević, iz Belog Polja kod Peći, osuđen na pet godina zatvora, za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva oglasili su se iz Кancelarija za Кosovo i Metohiju saopštenjem za javnost.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnje presude Osnovnog suda u Prištini. Bačević je osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice, iako je oštećena strana izjavila da Bačevića ne poznaje i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće", navodi se u saopštenju.

"Radi se o skandaloznoj odluci suda, jer krivica Bačevića nije dokazana. Ukoliko međunarodna zajednica dopusti ovakve presude, jasno je da će u tom slučaju, bilo ko od Srba koji se bude našao na optuženičkoj klupi za navodno i od strane svedoka negirano krivično delo, već unapred biti osuđen", stoji u saopštenju.

"Sve presude izrečene pripadnicima srpskog naroda u pokrajini, očigledno su refleks dnevnopolitičkih dešavanja na Кosovu i Metohiji i patološke mržnje prištinskih političara prema Srbima, a prištinsko pravosuđe nije se, po našem uverenju, pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje", zaključuje se u saopoštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će pružiti svu moguću podršku i pravnu pomoć osuđenom Bačeviću, a o njegovom slučaju će i obavestiti međunarodnu zajednicu.

Ostale vesti

Svedok odbrane: U Kukešu 1999. nisam čuo za Šalju, niti sam ga poznavao
Suđenje bivšem starešini OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine u albanskom gradu Kukešu 1999. godine, nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka odbrane Bedrija Dervišaja koji je izjavio da u Kukešu, gde je bio u to vreme, nije čuo za Šalju, niti ga je poznavao.
  • 02.10.2023
Još jedna optužnica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv M.J. zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa slučajem seksulanog nasilja tokom rata, saopšteno je medijima.

  • 02.10.2023
Uhapšen još jedan Srbin zbog navodnog ratnog zločina
Specijalno tužilaštvo Кosova je saopštilo da je uhapšen Srbin M.P, državljanin Kosova i Srbije, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
  • 29.09.2023
Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023