Vesti
Ratni zločini

Svetomir Bačević osuđen na pet godina zatvora za ratne zločine

Svetomir Bačević koga je prištinsko tužilaštvo optužilo za ratne zločine počinjene 1998. godine kod Peći osuđen je pred Osnovnim sudom u Prištini na pet godina zatvora.
Svetomir Bačević osuđen na pet godina zatvora za ratne zločine
Sa suđenja Svetomiru Bačeviću (Foto Zakletva za pravdu)

Presudu optuženom Bačeviću saopštio je predsednik sudskog veća Musa Kendželi.

Presuda Bačeviću odnosi se na delo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, zbog čega je izrečena kazna od pet godina, prenosi Zakletva za pravdu.

Kosovsko specijalno tužilaštvo optužnicu protiv Bačevića podiglo je 9. novembra u Osnovnom sudu u Prištini za pomenuto krivično delo.

Tužilaštvo je tada saopštilo da se optuženi sa inicijalima S. B. tereti za „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u okolini Peći, tokom 1998. i 1999. godine.

„Okrivljeni S. B. tereti se da je tokom sukoba, 1998–1999 godine, uzeo za taoce dve žrtve u predmetu (supružnike) T. K. i R. K, građane starosti 60 godina, koji su bili podvrgnuti nečovečnom postupanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a događaj se odigrao u selu Belo Polje u opštini Peć“.

Svetomir Bačević uhapšen je u Peći krajem decembra 2020. godine pod istim optužbama.

On je tada prvo priveden u policijsku stanicu u ovom gradu, a potom, nakon saslušanja, prebačen u Prištinu.

Inače, Bačević je raseljen sa Kosova. Živeo je u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć.

Tog dana kada je uhapšen, u Peć je došao kako bi izvadio lična dokumenta, saopštila je tada Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM: Krivica Bačevića nije dokazana

Povodom današnje presude Osnovnog suda u Prištini kojom je Svetomir Bačević, iz Belog Polja kod Peći, osuđen na pet godina zatvora, za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva oglasili su se iz Кancelarija za Кosovo i Metohiju saopštenjem za javnost.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnje presude Osnovnog suda u Prištini. Bačević je osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice, iako je oštećena strana izjavila da Bačevića ne poznaje i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće", navodi se u saopštenju.

"Radi se o skandaloznoj odluci suda, jer krivica Bačevića nije dokazana. Ukoliko međunarodna zajednica dopusti ovakve presude, jasno je da će u tom slučaju, bilo ko od Srba koji se bude našao na optuženičkoj klupi za navodno i od strane svedoka negirano krivično delo, već unapred biti osuđen", stoji u saopštenju.

"Sve presude izrečene pripadnicima srpskog naroda u pokrajini, očigledno su refleks dnevnopolitičkih dešavanja na Кosovu i Metohiji i patološke mržnje prištinskih političara prema Srbima, a prištinsko pravosuđe nije se, po našem uverenju, pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje", zaključuje se u saopoštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će pružiti svu moguću podršku i pravnu pomoć osuđenom Bačeviću, a o njegovom slučaju će i obavestiti međunarodnu zajednicu.

Ostale vesti

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022
Formiranje vladinog instituta za ratne zločine na Kosovu: Rizici i da li je kasno?
Kosovo ponovo planira da formira Institut za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Iz Fonda za humanitarno pravo iz Prištine ukazuju, međutim, na rizik od politčkog uticaja ako bude, kako je planirano, pod upravom Vlade Kosova.
  • 22.09.2022
Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.
  • 21.09.2022
Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj pozvao je na protest, a da će istom prisustvovati, najavili su i iz Udruženja veterana OVK.
  • 20.09.2022