Vesti
Ratni zločini

Svetomir Bačević optužen za ratni zločin

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv S. B. za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
Svetomir Bačević optužen za ratni zločin
Ilustracija (Foto Pixabay)

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je okrivljeni S. B. optužen zbog sumnje da je počinio krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u okolini Peći tokom 1998. i 1999. godine.

„Okrivljeni S. B. tereti se da je tokom sukoba, 1998. – 1999. godine, uzeo za taoce dve žrtve u predmetu (supružnike) T.K. i R.K, građane starosti 60 godina, koji su bili podvrgnuti nečovečnom postupanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a događaj se odigrao u selu Belo Polje u opštini Peć“, navodi se u saopštenju.

Advokati koji su do sada branili Srbe optužene za ratne zločine potvrdili su za RTS da je S. B. Svetomir Bačević iz Belog Polja.

Bačević je uhapšen u decembru prošle godine u Peći, pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin.

Bačević je raseljena osoba koja živi u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć.

Bačević je 22 decembra došao na Kosovo i Metohiju kako bi izvadio lična dokumenta, ali je priveden u policijsku stanicu u Peći i nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu.Ostale vesti

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
  • 08.12.2021
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 07.12.2021
Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021