Vesti
Ratni zločini

Švendimen: Nezavisno, bez straha i protivusluga

Glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendimen je u razgovoru sa zvaničnicima u Beogradu istakao svoju nezavisnost.
Švendimen: Nezavisno, bez straha i protivusluga
Dejvid Švendimen (Foto rferl.org)

Švendimen je naglasio da će u vršenju mandata biti vođen "isključivo činjenicama i zakonom te da će svoj posao raditi bez straha ili pravljenja protivusluga", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako se navodi, glavni tužilac posvećen je sprovođenju legitimnog postupka i očekuje da takvim bude smatran od svih onih na koje se rad ovog tužilaštva odnosi.

U saopštenju se navodi da se Švendimen, koji je nedavno imenovan na mesto glavnog tužioca Specijalizovanog tužilaštva, danas u Beogradu sastao sa zvaničnicima Vlade Srbije, predstavnicima pravosudnih vlasti i međunarodne zajednice.

Sastanci su održani s predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom pravde Nelom Kuburović i ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem, navodi se u saopštenju.

Švendimen se takođe sastao s predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije kao i sa članovima diplomatskog kora u Beogradu.

Glavni tužilac zahvalio se svojim sagovornicima na stalnoj podršci njegovim naporima tokom istrage i potvrdio njihovu predanost sprovođenju ovog procesa.

Kako se precizira, tokom ovih sastanaka glavni tužilac nije govorio o detaljima u vezi sa sadržinom istrage.

Stefanović: Privesti pravdi počinioce zločina na KIM

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je u razgovoru sa glavnim tužiocem Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji Dejvidom Švendimenom rekao da od tog suda očekuje da prikupi dovoljno dokaza kako bi se gonili i priveli pravdi svi počinioci zločina protiv Srba.

Švendimen je rekao da je svestan da ima težak zadatak i da će se potruditi da dosadašnji rad na istragama pretoči u konkretne optužnice, saopštio je MUP.

"Veoma je važno zaštititi potencijalne svedoke imajući u vidu uticaj moćnih osoba koje mogu usporiti ili biti prepreka u privođenju počinilaca pravdi“, istakao je Stefanović.

Ministar Stefanović je napomenuo da je, usled protoka vremena i mogućeg uništavanja dokaza, potrebno ozbiljno pristupiti rešavanju svih zločina i izrazio očekivanja da će izvršioci najtežih krivičnih dela, kao u slučaju "Žute kuće", moći da se procesuiraju i pravosnažno osude, bez izuzetka.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021