Vesti
Ratni zločini

Švendiman u Prištini: Vodiću se činjenicama i zakonom

Specijalni tužilac za ratne zločine OVK na Kosovu Dejvid Švendiman razgovarao je danas u Prištini sa kosovskim državnim tužiocem Aleksandrom Lumezijem o organizaciji, nadležnostima i ovlašćenjima Kancelarije specijalnog tužioca.
Švendiman u Prištini: Vodiću se činjenicama i zakonom
Dejvid Švendiman (Foto Tanjug)

Kako prenose mediji na Kosovu, na sastanku u Prištini bilo je reči i o saradnji Kancelarije specijalnog tužioca sa kosovskim tužilaštvom, a Lumezi je izrazio spremnost da kosovsko tužilaštvo doprinese jačanju vladavine prava na Kosovu kroz saradnju sa Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine OVK.

Švendiman je tokom boravka u Prištini imao niz susreta sa predstavnicima kosovskih vlasti, a tom prilikom on je naglasio svoju nezavisnu ulogu i da će tokom svog mandata biti vođen isključivo činjenicama i zakonom.

“Švendimen je naglasio da će u vršenju svog mandata biti vođen isključivo činjenicama i zakonom, da će svoj posao raditi bez straha ili pravljenja protivusluga i da je posvećen vođenju ovog legitimnog procesa koji će takav i da bude smatran od strane svih onih na koje se rad ovog tužilaštva odnosi”, navedeno je u saopštenju.

Specijalni tužilac je, kako se navodi, svojim sagovornicima zahvalio na njihovoj stalnoj podršci u vezi osnivanja Specijalnog tužilaštva i potvrdio njihovu daljnju posvećenost sprovođenju ovog procesa.

“Tom prilikom on nije ulazio u detalje u vezi sadržine istrage”, rečeno je u saopštenju.

Švendimen se danas u Prištini sreo sa premijerom Isom Mustafom, ministrom pravde Duratom Hodžom i glavnim državnim tužiocem Aleksanderom Lumezijem.

Švendiman će održati sastanak i sa šeficom Misije Euleksa Aleksandrom Papadopoulou, šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, Specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN Zahirom Taninom, kao i ostalim predstavnicima diplomatske zajednice.

Narednih dana trebalo bi da poseti Beograd kako bi potvrdio rešenost da, kako je saopšteno, energično ispuni svoj mandat, ali neće ulaziti u detalje istrage.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021