Vesti
Ratni zločini

Švendiman u Prištini: Vodiću se činjenicama i zakonom

Specijalni tužilac za ratne zločine OVK na Kosovu Dejvid Švendiman razgovarao je danas u Prištini sa kosovskim državnim tužiocem Aleksandrom Lumezijem o organizaciji, nadležnostima i ovlašćenjima Kancelarije specijalnog tužioca.
Švendiman u Prištini: Vodiću se činjenicama i zakonom
Dejvid Švendiman (Foto Tanjug)

Kako prenose mediji na Kosovu, na sastanku u Prištini bilo je reči i o saradnji Kancelarije specijalnog tužioca sa kosovskim tužilaštvom, a Lumezi je izrazio spremnost da kosovsko tužilaštvo doprinese jačanju vladavine prava na Kosovu kroz saradnju sa Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine OVK.

Švendiman je tokom boravka u Prištini imao niz susreta sa predstavnicima kosovskih vlasti, a tom prilikom on je naglasio svoju nezavisnu ulogu i da će tokom svog mandata biti vođen isključivo činjenicama i zakonom.

“Švendimen je naglasio da će u vršenju svog mandata biti vođen isključivo činjenicama i zakonom, da će svoj posao raditi bez straha ili pravljenja protivusluga i da je posvećen vođenju ovog legitimnog procesa koji će takav i da bude smatran od strane svih onih na koje se rad ovog tužilaštva odnosi”, navedeno je u saopštenju.

Specijalni tužilac je, kako se navodi, svojim sagovornicima zahvalio na njihovoj stalnoj podršci u vezi osnivanja Specijalnog tužilaštva i potvrdio njihovu daljnju posvećenost sprovođenju ovog procesa.

“Tom prilikom on nije ulazio u detalje u vezi sadržine istrage”, rečeno je u saopštenju.

Švendimen se danas u Prištini sreo sa premijerom Isom Mustafom, ministrom pravde Duratom Hodžom i glavnim državnim tužiocem Aleksanderom Lumezijem.

Švendiman će održati sastanak i sa šeficom Misije Euleksa Aleksandrom Papadopoulou, šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, Specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN Zahirom Taninom, kao i ostalim predstavnicima diplomatske zajednice.

Narednih dana trebalo bi da poseti Beograd kako bi potvrdio rešenost da, kako je saopšteno, energično ispuni svoj mandat, ali neće ulaziti u detalje istrage.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020