Vesti
Ratni zločini

Švendiman u poseti Srbiji i Kosovu

Specijalni tužilac za zločine OVK na Kosovu 1998. i 1999. godine, Dejvid Švendiman, posetiće Beograd i Prištinu od 7. do 11. novembra, kako bi potvrdio rešenost da, kako je saopšteno, energično ispuni svoj mandat, ali neće ulaziti u detalje istrage.
Švendiman u poseti Srbiji i Kosovu
Dejvid Švendiman (Foto europeanwesternbalkans.com)

Švendiman, koji će se  tokom posete predstaviti kao glavni tužilac novoosnovanog Specijalnog tužilaštva, naglasiće odlučnost da ispuni svoj mandat na energičan i nezavisan način i potvrditi predanost kao i predanost svojih sagovornika u sprovođenju ovog procesa, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

"On neće ulaziti u detalje u vezi sadržine same istrage", dodaje se u saopštenju.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva će se u Prištini sresti s predstavnicima kosovske vlade, tamnošnjim glavnim tužiocem, kao i s predstavnicima Euleksa i međunarodne zajednice.

Tokom posete Beogradu, Švendiman će se sresti sa zvaničnicima Vlade, predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine i s predstavnicima međunarodne zajednice, navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020