Vesti
Ratni zločini

Švendiman u poseti Srbiji i Kosovu

Specijalni tužilac za zločine OVK na Kosovu 1998. i 1999. godine, Dejvid Švendiman, posetiće Beograd i Prištinu od 7. do 11. novembra, kako bi potvrdio rešenost da, kako je saopšteno, energično ispuni svoj mandat, ali neće ulaziti u detalje istrage.
Švendiman u poseti Srbiji i Kosovu
Dejvid Švendiman (Foto europeanwesternbalkans.com)

Švendiman, koji će se  tokom posete predstaviti kao glavni tužilac novoosnovanog Specijalnog tužilaštva, naglasiće odlučnost da ispuni svoj mandat na energičan i nezavisan način i potvrditi predanost kao i predanost svojih sagovornika u sprovođenju ovog procesa, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

"On neće ulaziti u detalje u vezi sadržine same istrage", dodaje se u saopštenju.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva će se u Prištini sresti s predstavnicima kosovske vlade, tamnošnjim glavnim tužiocem, kao i s predstavnicima Euleksa i međunarodne zajednice.

Tokom posete Beogradu, Švendiman će se sresti sa zvaničnicima Vlade, predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine i s predstavnicima međunarodne zajednice, navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021