Vesti
Ratni zločini

Švendiman glavni tužilac Specijalnog suda

Glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK biće Amerikanac Dejvid Švendiman, koji već godinu dana rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu EU po optužbama Dika Martija, javlja prištinska agencija “Kosovapres”.
Švendiman glavni tužilac Specijalnog suda
(srbijadanas.rs)

Agencija ukazuje da Švendiman “odlično poznaje zločine koji su se desili u bivšoj Jugoslaviji”.

Švendiman dolazi iz drzave Utah, gde je počeo akademsku karijeru kao pedagog, a potom kao advokat i jedan je od najpoznatih pedagoga ne samo u Univerzitetu Utah nego i u mnogim Univerzitetima u SAD, navodi agencija.

“Kosovapres” dodaje da je Švendiman, koji je stekao titulu doktora, radio u istrazi ratnih zločina u mnogim zonama sveta, a kada je imenovan na čelo istražne Komisije EU je poručio:

“Imamo šansu da saznamo istinu o optužbama Dika Martija”.

Pre nego što je imenovan na Kosovu, tužilac Švendiman je službovao u Avganistanu kao predstavnik Generalnog Inspektora za izgradnju.

U 2001. godini bio je ataše za pravosuđe američke ambasade u Kabulu, a od 2006. do 2009. godine bio je međunarodni tužilac u specijalnom odeljenju za ratne zločine u okviru generalnog tužilaštva u Bosni i Hercegovini.

Tada je, dodaje “Kosovapres”, istraživao zločine koji su učinjeni od 1992. do 1995 godine, a od 2007. godine je bio jedan od četiri zamenika generalnog tužioca Bosne i Hercegovine i specijalni izaslanik državnog odeljenja za ratne zločine.Ostale vesti

Svedok odbrane: U Kukešu 1999. nisam čuo za Šalju, niti sam ga poznavao
Suđenje bivšem starešini OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine u albanskom gradu Kukešu 1999. godine, nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka odbrane Bedrija Dervišaja koji je izjavio da u Kukešu, gde je bio u to vreme, nije čuo za Šalju, niti ga je poznavao.
  • 02.10.2023
Još jedna optužnica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv M.J. zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa slučajem seksulanog nasilja tokom rata, saopšteno je medijima.

  • 02.10.2023
Uhapšen još jedan Srbin zbog navodnog ratnog zločina
Specijalno tužilaštvo Кosova je saopštilo da je uhapšen Srbin M.P, državljanin Kosova i Srbije, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
  • 29.09.2023
Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023