Vesti
Ratni zločini

Svedokinja: Šalja učestvovao u prebijanju i mučenju mog muža

U nastavku haškog procesa pripadniku OVK Pjetru Šalji, zaštićena svedokinja 6 izjavila je da je, u leto 1999, Šalja učestvovao u prebijanju i mučenju njenog muža u pritvoru OVK u Kukešu, u Albaniji.
Svedokinja: Šalja učestvovao u prebijanju i mučenju mog muža
Pjetr Šalja (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

Iz iskaza svedokinje proističe da je ona majka svedoka 8, Albanca, koji je juče opisao kako su mu pripadnici OVK oteli oca i potom ga zlostavljali u fabrici metala u Kukešu.

Šalja (54) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo počinjeno izmedju 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Pozivajući se na reči supruga, koji je u pritvoru OVK u Kukešu proveo 13 dana, svedokinja 6 je rekla da su njega prebijali i mučili: "Sabit Geci, Đemšit Krasnići i drugi, medju kojima je bio Pjetr Šalja".

Isto je juče posvedočio i svedok 8.

Po optužnici, Šalja, Geci i Krasnići bili su akteri udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo ispitivanje i zlostavljanje pritvorenika.

"Moj muž nam je rekao da je u fabrici metala preživeo mučenje tupim predmetima i metalnim šipkama...Leva ruka mu je bila slomljena, udarali su ga metalnom šipkom po glavi, odeća mu je sva bila u krvi", opisala je svedokinja.

Pripadnici OVK su muža svedokinje, kako je ona prenela sudu, ispitivali "zašto se druži sa Srbima", na šta je on odgovorio da se "svi druže sa Srbima" i da nikada nije uradio ništa pogrešno, ni počinio krivično delo.

Svedok 8 juče je precizirao da je njegov otac 35 godina bio policajac, do 1997. kada ga je MUP Srbije penzionisao "mislim zato što je Albanac".

Kako je danas rekla svedokinja 6, Šalja je njenom suprugu u Kukešu priznao da je on stajao iza napada OVK na njihov kafić na Kosovu 1997, kao i da je, u odvojenom incidentu, nameravao da puca na njihovu porodičnu kuću.

Svedokinja je izjavila da je pre nego što joj je OVK otela supruga njena porodica pobegla sa Kosova u Albaniju pošto je, krajem marta 1999, počelo NATO bombardovanje Srbije.

"Policija je terala ljude u Albaniju i mi smo se pridružili konvoju u dva automobila".

U Albaniji se, međutim, o njenom mužu odmah raširila glasina da je "srpski oficir", a porodicu je počela da prati OVK, naznačila je svedokinja 6.

Četvorica pripadnika OVK zatim su joj oteli supruga dok je bio u šetnji sa sinom na ulici u Draču.

Porodica nije znala gde su ga odveli sve dok se nije javio telefonom iz Kukeša i samo rekao da je živ.

Posle 13 dana, albanska policija dovela je svedokinjinog supruga "u užasnom stanju, gotovo onsesvešćenog, u krvavoj odeći i neopranog".

Optuženi Šalja odbio je danas da u sudnici prati iskaz svedokinje i tražio je da bude vraćen u pritvor.

Njegov branilac Žan Luj Žilisen rekao je da je Šalja "nervozan i ruke mu se tresu" i da je najbolje da sudjenje prati preko video veze iz pritvora.

Raspravno veće to je dozvolilo, ali je kasnije predsedavajuća Mapi Feld Folja rekla da optuženi ne prati proces ni iz pritvorske jedinice.

Svedokinju 6 sutra će unakrsno ispitivati Šaljina odbrana.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti, po nalogu suda za zločine boraca OVK u Hagu.

U sudski pritvor u Sheveningenu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice "izgledaju smešno".Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023