Vesti
Ratni zločini

Svedokinja na suđenju Tačiju: OVK mi je 1998. otela i ubila supruga i sina

Svedokinja optužbe Dragica Božanić izjavila je, na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, da joj je OVK u julu 1998. kod Orahovca otela i ubila supruga i sina koji je imao 16 godina.

Svedokinja na suđenju Tačiju: OVK mi je 1998. otela i ubila supruga i sina
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto Kim)

Posmrtne ostatke muža Mladena (49) i sina Nemanje, Dragica Božanić je dobila tek 2006. godine, pošto su pronađeni u masovnoj grobnici u pećini Volujak.

Po optužnici, u pećini Volujak kod Mališeva pronađena su tela ukupno 25 Srba koje je OVK otela u selima Opteruša i Retimlje.

Žrtve, među kojima su bila četvorica Božanića, trojica članova porodice Banžić i čak 13 muškaraca iz familije Kostić iz Retimlja ubijene su 26. i 27. jula 1998. godine.

Božanić (64) je posvedočila da su pripadnici OVK u noći između 17. i 18. jula 1998. pucali na kuću njene porodice i napali druge Srbe u selu Opteruša i da su se ujutro svi Srbi predali.

„Tražili su nešto po kući, ne znam šta, a nama su naredili da sednemo u dvorištu. Moj sin je bio povređen, izgreban po licu od cigle dok su bacali granate na kuću“, kazala je Božanić.

Vojnici OVK potom su žene odvojili od muškaraca, uključujući svedokinjinog muža i sina, koje su pritvorili u podrumu jedne kuće.

Božanić je izjavila da je „čula kako muža tuku i ispituju o starijem sinu koji je bio u vojsci“.

Stariji sin služio je redovan vojni rok i u vreme napada na Srbe u Opteruši nije bio u selu, precizirala je svedokinja.

Supruga je, kako je posvedočila, videla sutradan ujutro, kada su je kod njega odveli pripadnici OVK da bi joj „predao pismo za Srbe u selu Zočište“.

Iz iskaza svedokinje proizlazi da supruga i sina više nikada nije videla žive.

Žene i decu su zatim vojnici OVK prebacili u manastir u selu Zočište, gde je svedokinja predala Srbima pismo.

Od Slavice Banžić, Božanić je tamo čula da je u selu Pećane, opština Suva Reka, videla svog muža i Dragičinog sina zatvorene, s drugim otetim muškarcima iz Opteruše, u jednom podrumu.

Da su srpski muškarci bili oteti iz obližnjeg sela Retimlje, Božanić je u manastiru saznala od Petre Kostić.

„Plakale smo i tešile jedna drugu, ali tu utehe nije bilo. Izjutra je manastir bio napadnut, a monasi su se predali OVK. Posle su nas ponovo pokupili u centru sela i odveli nas u selo Semetište, gde su nas celu noć i ceo dan ispitivali. Jedan monah je skrivao ruke da mi ne bi videle modrice zadobijene tokom ispitivanja koje je trajalo cele noći“, rekla je Božanić.

Uz pomoć Crvenog krsta, žene i deca iz Opteruše i Retimlja su potom bili oslobođeni.

Božanić je ispričala da je, pre napada OVK na Opterušu, njen suprug, prosvetni radnik s jednim lokalnim Albancem imao dogovor da se uzajamno štite.

Dodala je da joj muž „nije bio loš čovek i družio se više sa Albancima, nego sa Srbima“.

„Moj suprug je održao reč, a on nije. Kad sam ga 18. jula videla u našem dvorištu bila sam iznenađena, jer je dogovor bio drugačiji“, rekla je Božanić, precizirajući da je u Opteruši u to vreme bilo „260 albanskih i deset srpskih kuća“.

Svedokinja je naglasila da „nijednom roditelju ne bi poželela ono što joj se dogodilo“.

„Kad su mi odveli sina, odneli su mi pola srca i tako će ostati do mog poslednjeg daha“, rekla je Dragica Božanić.

U nastavku suđenja, Božanićevu unakrsno ispituju branioci optuženih.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

U deset tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023