Vesti
Ratni zločini

Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno

U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
Ilustracija (Foto iStock)

Svedok, koji je Albanac, juče je izjavio da je Mustafa bio "glavni" u selu Zlaš i da mu je jednom uperio pištolj u čelo simulirajući egzekuciju, ali nije mogao da objasni kako zna da je to bio baš optuženi.
 
Mustafa (49) je u to vreme, po optužnici, bio komandant "gerilske jedinice BIA" u sastavu OVK u području Laba.
 
Optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala "kolaborantima" i "špijunima", u improvizovanom pritvoru u Zlašu u aprilu 1999.
 
Svedočeći pod pseudonimom (W03593) i skrivenog lika, svedok je kazao da su on i drugi pritvorenici - koje je OVK otela i zatvorila kao "kolaborante" i "špijune" srpskih vlasti - u Zlašu bili svakodnevno prebijani.
 
Jednog dana, svedoka je, kako je rekao, lično Mustafa prebio "bezbol palicom".
 
Drugoj dvojici pripadnika OVK potom je, po rečima svedoka, "bilo naredjeno" da ga vrate u štalu u kojoj su držani pritvorenici.
 
"Ko im je naredio da vas odvedu nazad u štalu", pitao je tužilac Cezare Mihalčuk.
 
"Osoba koja me je tukla im je dala naredjenje", odgovorio je svedok.
 
On u sudnici danas, kao i juče, nije želeo da po imenu pomene optuženog Mustafu.
 
"Odbijam da izgovorim njegovo ime i nikada ga neću pomenuti sve dok sam živ", rekao je svedok.
 
Po njegovim rečima, pripadnici Mustafine jedinice OVK pritvorenike su držali u štali u prizemlju jedne kuće u Zlašu - pod nehumanim uslovima, uz jedno parče hleba dnevno - a svakodnevno ih prebijali u sobi na spratu.
 
"Nismo mogli da spavamo, jer su na spratu tukli druge ljude. Čuli smo glasne jauke, plašili smo se jer su i nas mogli da vode tamo. Mnogo puta svake noći se to dešavalo", ispričao je svedok.
Tokom prebijanja, leva ruka bila mu je slomljena na tri mesta, zadobio je i povrede glave zbog kojih je kasnije bio operisan, a izbijeni su mu i zubi.
 
"Nismo se usudjivali da kažemo da smo bolesni, jer bi nas odmah izveli i ubili... Od tada nisam sposoban da radim. Od ovog suda tražim obeštećenje", naglasio je svedok.
 
Sud, po pravilima, može žrtvama dodeliti odštetu, ako Mustafu proglasi krivim, ili ih uputiti na parnicu pred sudom na Kosovu.
 
Svedok je kazao i da je njegova porodica znala gde je, ali da joj OVK nije dozvoljavala da ga obiđe.
 
Opisao kako su njega i ostale pritvorenike jednog dana u aprilu 1999. vojnici OVK pustili na slobodu za vreme ofanzive srpskih snaga bezbednosti.
 
U nastavku suđenja, svedoka će unakrsno ispitivati Mustafin branilac Džulijus fon Bone.
 
Proces Mustafi prvo je sudjenje pred sudom u Hagu, koji je je, pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova, 2015. osnovala Skupština Kosova pod medjunarodnim pritiskom izazvanim izveštajem Saveta Evrope o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.
 
Mustafa je optužen za zlodela nad najmanje šest Albanaca pritvorenih u Zlašu od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen, a ostali su, posle zlostavljanja i mučenja, bili pušteni na slobodu.
 
Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.
 
U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021