Vesti
Ratni zločini

Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno

U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
Ilustracija (Foto iStock)

Svedok, koji je Albanac, juče je izjavio da je Mustafa bio "glavni" u selu Zlaš i da mu je jednom uperio pištolj u čelo simulirajući egzekuciju, ali nije mogao da objasni kako zna da je to bio baš optuženi.
 
Mustafa (49) je u to vreme, po optužnici, bio komandant "gerilske jedinice BIA" u sastavu OVK u području Laba.
 
Optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala "kolaborantima" i "špijunima", u improvizovanom pritvoru u Zlašu u aprilu 1999.
 
Svedočeći pod pseudonimom (W03593) i skrivenog lika, svedok je kazao da su on i drugi pritvorenici - koje je OVK otela i zatvorila kao "kolaborante" i "špijune" srpskih vlasti - u Zlašu bili svakodnevno prebijani.
 
Jednog dana, svedoka je, kako je rekao, lično Mustafa prebio "bezbol palicom".
 
Drugoj dvojici pripadnika OVK potom je, po rečima svedoka, "bilo naredjeno" da ga vrate u štalu u kojoj su držani pritvorenici.
 
"Ko im je naredio da vas odvedu nazad u štalu", pitao je tužilac Cezare Mihalčuk.
 
"Osoba koja me je tukla im je dala naredjenje", odgovorio je svedok.
 
On u sudnici danas, kao i juče, nije želeo da po imenu pomene optuženog Mustafu.
 
"Odbijam da izgovorim njegovo ime i nikada ga neću pomenuti sve dok sam živ", rekao je svedok.
 
Po njegovim rečima, pripadnici Mustafine jedinice OVK pritvorenike su držali u štali u prizemlju jedne kuće u Zlašu - pod nehumanim uslovima, uz jedno parče hleba dnevno - a svakodnevno ih prebijali u sobi na spratu.
 
"Nismo mogli da spavamo, jer su na spratu tukli druge ljude. Čuli smo glasne jauke, plašili smo se jer su i nas mogli da vode tamo. Mnogo puta svake noći se to dešavalo", ispričao je svedok.
Tokom prebijanja, leva ruka bila mu je slomljena na tri mesta, zadobio je i povrede glave zbog kojih je kasnije bio operisan, a izbijeni su mu i zubi.
 
"Nismo se usudjivali da kažemo da smo bolesni, jer bi nas odmah izveli i ubili... Od tada nisam sposoban da radim. Od ovog suda tražim obeštećenje", naglasio je svedok.
 
Sud, po pravilima, može žrtvama dodeliti odštetu, ako Mustafu proglasi krivim, ili ih uputiti na parnicu pred sudom na Kosovu.
 
Svedok je kazao i da je njegova porodica znala gde je, ali da joj OVK nije dozvoljavala da ga obiđe.
 
Opisao kako su njega i ostale pritvorenike jednog dana u aprilu 1999. vojnici OVK pustili na slobodu za vreme ofanzive srpskih snaga bezbednosti.
 
U nastavku suđenja, svedoka će unakrsno ispitivati Mustafin branilac Džulijus fon Bone.
 
Proces Mustafi prvo je sudjenje pred sudom u Hagu, koji je je, pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova, 2015. osnovala Skupština Kosova pod medjunarodnim pritiskom izazvanim izveštajem Saveta Evrope o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.
 
Mustafa je optužen za zlodela nad najmanje šest Albanaca pritvorenih u Zlašu od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen, a ostali su, posle zlostavljanja i mučenja, bili pušteni na slobodu.
 
Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.
 
U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv.Ostale vesti

Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe
"Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva", izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.
  • 12.01.2022
Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

  • 11.01.2022
Podignuta optužnica protiv bivše pripadnice ISIS-a sa Kosova
Specijalno kosovsko tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv S. Š. zbog učešća u terorističkoj organizaciji. Ovo je šesta optužnica koja je u poslednjih mesec dana podignuta na Kosovu za krivična dela u vezi sa terorizmom.
  • 30.12.2021
Odalović sprečen da dođe na Kosovo. Srpske porodice nestalih neinformisane o dijalogu u Briselu
Predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljku Odaloviću danas nije dozvoljen dolazak na Kosovo. Odalovića, koji je trebalo da se sastane sa predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije, kosovska policija je zadržala na Merdaru. Sa sastanka u Gračanici, predstavnici porodica nestalih poručili su da ne dobijaju nikakve informacije o dijalogu koji se vodi u Briselu. a tiče se sudbine njihovih najmilijih.
  • 27.12.2021
Statusna konferencija u predmetu protiv Pjetra Šalje 14. januara
Naredna statusna konferencija u predmetu protiv Pjetra Šalje pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu zakazana je za petak, 14. januar 2022. godine s početkom u 14.30 časova.
  • 22.12.2021
Haški sud na zimskoj pauzi do 7. januara
Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu od danas (20. decembar) pa do 7. januara 2022. godine su na zimskoj pauzi, saopšteno je na sajtu ovog haškog suda.
  • 20.12.2021