Vesti
Ratni zločini

Svedok u Hagu: Otac mi je rekao da ga je Šalja zlostavljao u pritvoru

Prvi svedok optužbe na suđenju bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji izjavio je pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da je Šalja, u leto 1999, zlostavljao njegovog oca u pritvoru OVK u Kukešu u Albaniji.

Svedok u Hagu: Otac mi je rekao da ga je Šalja zlostavljao u pritvoru
Pjetar Šalja (Foto Fonet/ AP)

„Dok su mog oca držali u fabrici metala u Kukešu, Šalja ga je podvrgavao nasilju, služeći se strujom, bejzbol palicom, držaljkom od sekire… On je tukao mog oca i druge pritvorenike“, rekao je zaštićeni svedok 8, Albanac, koji iskaz daje skrivenog lika, uz elektronsku promenu glasa.

Šalja (54) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo počinjeno između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Iz iskaza svedoka 8, koji se u većem delu odvijao iza zatvorenih vrata, proističe da je OVK u leto 1999. godine „otela“ njegovog oca, penzionisanog policajca, „koji nije bio politički aktivan, ali podržavao Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove“.

Svedokovog oca su, potom, prebacili u pritvor OVK u Kukešu, gde je bio 13 dana.

„Kad su ga odveli u Kukeš, počelo je nasilje nad pritvorenicima. Rekao nam je da su ga drškama pištolja udarali po glavi, da su na njemu gasili cigarete, da su ga podvrgavali elektrošokovima i tukli palicama. To se događalo sve vreme dok je bio u improvizovanom pritvoru u Kukešu“, preneo je svedok šta mu je otac ispričao pošto ga je OVK pustila iz pritvora.

Svedok 8 je kazao i da su pripadnici OVK od njegovog oca tražili da potpiše lažno priznanje da je ubijao i silovao.

„Da li vam je otac rekao ko ga je zlostavljao“, upitao je tužilac Filipo de Minićis.

„Da, rekao mi je da su to bili Sabit Geci, Đemšit Krasnići i Pjetr Šalja“, odgovorio je svedok.

Geci i Krasnići su u optužnici imenovani kao Šaljini saučesnici u udruženom zločinačkom poduvhatu zlostavljanja pritvorenika.

Svedok je ispričao i da je njegov otac bio policajac 35 godina, ali da ga je 1997. MUP Srbije „primorao da se penzioniše, mislim zato što je bio Albanac“.

Oca su, po rečima svedoka, još od maja 1998. tražili pripadnici OVK u okolini Jablanice u Metohiji, po naređenju lokalnog komandanta Ljaha Brahimaja.

Brahimaja je Haški tribunal 2010. osudio na šest godina zatvora zbog zločina nad pritvorenicima u Jablanici.

Svedok je izjavio da je u pokušaju da njegovog oca OVK uhapsi iz porodične kuće, u maju 1998, učestvovao i optuženi Šalja, koji je u kuću tada uperio ručni bacač.

Svedokova porodica i njena imovina našli su se potom, do očeve otmice, više puta na meti OVK, proizlazi iz onoga što se čulo u sudnici.

Po svedokovoj izjavi, njegovom ocu u Kukešu sam Šalja rekao: „Ja sam bio u tvojoj kući kad smo došli da te hapsimo, zašto nisi izašao. Ja sam taj koji ti je napao prodavnicu“.

U nastavku suđenja, svedoka 8 unakrsno će ispitivati Šaljini branioci.

Šalja je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu zlostavljanja pritvorenika.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

„Fabrika metala u Kukešu služila je za pritvaranje i ispitivanje osoba osumnjičenih da su sarađivale sa SR Jugoslavijom i Srbijom ili da nisu podržavale OVK“, piše u optužnici.

Iz navoda da su Šalja i saučesnici „optuživali pritvorenike da su sarađivali sa srpskim vlastima i/ili da nisu podržavali OVK“, može se zaključiti da su žrtve bile većinom kosovski Albanci.

Prema optužnici, Šalja je sa saučesnicima u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“, piše u optužnici.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“.

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023