Vesti
Ratni zločini

Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu

U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
Saljih Mustafa (Printskrin Specijalizovano tužilaštvo Kosova)

Svedok je detaljno opisovao kako je mučen i premlaćivan u tom logoru. Naveo je da su ga tukli po više sati, po nekoliko njih, dok je on imao vreću na glavi.

Mustafu je prepoznao jer je jedini nosio crvenu kapu i pištolj.

"Drugi vojnici nisu ništa radili dok im on ne kaže šta da rade", rekao je svedok.

Opisujući premlaćivanje, rekao je da su vojnici prestali da ga tuku kada je on rekao "nemojte ga više tući, on ima sreće".

Posvedočio je takođe da su pritvorenici u logoru držani u štalama i tučeni svaki dan.

Pripadnike OVK koji su ga mučili nije poznavao, niti je mogao da ih vidi.

Kada je jednom prilikom nakon višesatnog mučenja izgubio svest, oni su ga polili vodom i odvukli nazad u štalu.

Svedok ima oznaku 3.593 i prisustan je u sudnici, ali je njegov lik zamagljen na snimku koji se emituje preko sajta suda.

Prvi će mu pitanja postavljati Specijalizovani tužilac Džek Smit, a prema rečima sudije za to će imati na raspolaganju sedam sati.

Na početku svedočenja naveo da su ga uhapsili pripadnici vojne policije OVK koji su nosili duge cevi - automatske puške.

Tražili su mu da pođe sa njima, a da nije prihvatio oni bi ga, kako je rekao, "na licu mesta ubili".

Stavili su ga u automobil i odmah mu stavili kesu na glavu, kako ništa ne bi video.

Osobe koje su ga uhapsile, kako je rekao, nije poznavao.

Ovo je jedan od svedoka koji je protivpravno lišen slobode i zatočen u logoru na imanju u selu Zlaš kojim je komandovao Mustafa.

Najavljeno saslušanje 16 svedoka protiv Mustafe

Saslušanje ovog i još jednog od ukupno 16 svedoka protiv Mustafe planirano je za danas i za sutra.

Posle svakog glavnog ispitivanja svedoka, sudsko veće će postavljati pitanja Mustafi, koji će imati pravo da ne odgovori.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kojem je on prisustvovao na početku, ali je kasnije odlučio da se ne vrati u sudnicu.

Negirao je optužbe izjasnivši se da nije kriv po optužbama za koje se tereti i koje je, kako je rekao, "pokrenuo ovdašnji Gestapo".

U haškom pritvoru je od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta - protiv Hašima Tačija i drugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradinaja i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Prema rečima tužioca Smita, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Mustafa se tereti u četiri tačke optužnice za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi, a je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.Ostale vesti

Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022
Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

  • 21.01.2022
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
  • 18.01.2022