Vesti
Ratni zločini

Svedok na suđenju Tačiju: OVK koordinisala akciju otmice velikog broja Srba

Bivši posmatrač OEBS na Kosovu Frenk Ledvidž posvedočio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da je OVK sredinom jula 1998. sprovela "koordinisanu akciju otmice velikog broja Srba na više lokacija" u Orahovcu i okolini.
Svedok na suđenju Tačiju: OVK koordinisala akciju otmice velikog broja Srba
Zgrada Specijalističkih veća Kosova u Hagu (Foto Kim)

Na suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, Ledvidž je izjavio da je, po njegovim saznanjima, cilj OVK bio je da Srbe otete tokom napada na Orahovac 17. jula 1998. zadrže za razmenu zarobljenika. Po optužnici, OVK je, međutim, 13 otetih Srba ubila već 19. jula 1998. u Mališevu, opština Orahovac. Njihova tela otkrivena su 2005. u masovnoj grobnici.

U okolini su u to vreme, kako tvrde tužioci, bili prisutni Tači i saoptuženi članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji i Redžep Seljimi, a Jakup Krasnići je bio vidjen u pritvoru u Mališevu gde je OVK držala, prebijala i mučila najmanje 48 otetih Albanaca, Srba i Roma.

Ledvidž je u Orahovac, kako je rekao, stigao u novembru 1998. kao član verifikacione misije OEBS (KVM), a zadatak mu je bio da utvrdi šta se dogodilo sa Srbima otetim prethodnog leta.

Tužioci su Ledvidžov izveštaj o tome uveli u dokaze u pisanom obliku, a u sudnici se čulo samo da se on bavio otmicom Srba iz sela Opteruša i Retimlje, 17. jula 1998, i kidnapovanjem „najmanje petoro Srba“ u Orahovcu, 16. juna 1999.

Ledvidž je izjavio da su mu „dva svedoka“ rekla da su u pritvoru OVK u Mališevu videli četvrtooptuženog Jakupa Krasnićija.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Tačijev branilac Greg Kiho sugerisao je svedoku da je OVK u to vreme bila neorganizovana, dobrovoljačka vojska bez čvrstog lanca komande.

Ledvidž je rekao da su nedovoljno organizovane sve „pobunjeničke“ formacije, ali da to „ne isključuje da je postojao lanac komande“.

Svedok je ocenio da je akcija otimanja Srba u Orahovcu bila dobro koordinisana, što mu je sugerisalo da je OVK ipak bila organizovana formacija.

Istragu posmatrača OEBS o sudbini otetih Srba, OVK je, po Levidžu, „odugovlačila na svakom koraku“.

Ledvidž je, međutim, prihvatio sugestiju branioca Kihoa da on ne zna ko je naredio napad OVK na Orahovac i da je za Tačija čuo tek tokom pregovora u Rambujeu, početkom 1999.

Kao istinito, Levidž je prihvatio da su srpske snage 19. jula 1998. ponovo zauzele Orahovac i da su tada „ubile 150 albanskih civila“.

Levidž će sutra nastaviti da odgovara na pitanja branilaca optuženih.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023