Vesti
Ratni zločini

Svedok na suđenju Tačiju govorio o otetom Albancu koji je kasnije ubijen

Bivši član misije OEBS na Kosovu Daglas Jang posvedočio je na haškom procesu komandantu OVK Hašimu Tačiju, da mu je u proleće 1999. visoki oficir OVK Fatmir Ljimaj rekao da je "u nadležnosti Glavnog štaba OVK" bio jedan oteti Albanac, koji je kasnije ubijen.
Svedok na suđenju Tačiju govorio o otetom Albancu koji je kasnije ubijen
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto arhiva Kim)

Po optužnici, OVK je, 9. marta 1999, otela Imera Džafićija (Ymer Xhafiqi) i usmrtila ga 5. aprila u selu Klečka, u opštini Lipljan.

Tači i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi) optuženi su za ratne zločine nad Albancima – koje je OVK smatrala „kolaborantima“ – Srbima i Romima, 1998-99 u više od četrdeset pritvora na Kosovu i u Albaniji.

Ljimaj, takodje član GŠ OVK, u optužnici je naveden kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čija su meta bili svi koje je OVK smatrala protivnicima.

Britanski oficir Jang opisao je kako je, 9. marta 1999, čuo da je OVK otela Džafićija i da se odmah raspitao o tome kod starešina te albanske paravojske u okolini Prizrena.

Jang, koji je bio regionalni šef Kosovske verifikacione misije (KVM) OEBS, izjavio da je prvo razgovarao sa „komandantom Drinijem“ (Ekrem Redža, komandant operativne zone Paštrik), koji je tvrdio da ne zna ništa o otmici i da Džafići „nije otet po njegovom naredjenju“, ali da će on ispitati šta se desilo.

U susretu koji je usledio istog dana, Ljimaj zvani Čeliku je, medjutim, potvrdio Jangu da je Džafići u rukama OVK.

„On mi je rekao da je Džafići u nadležnosti Glavnog štaba OVK i izvan ovlašćenja komandanta operativne zone“, naglasio je svedok.

Džafićija je, po optužnici, OVK, posle otmice 9. marta 1999., prebacila u pritvor u selu Klečka gde je bio „prebijen i zlostavljan“.

Zajedno sa još jednim pritvorenikom, Džafićija su pripadnici OVK 5. aprila 1999. u Klečki ubili, a njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronadjeni, piše u optužnici.

Ljimaju je po optužnici za zločine u Klečki sudio Euleks na Kosovu, ali je on 2011. bio oslobođen.

Isti ishod 2007. imalo je i suđenje Ljimaju pred Haškim tribunalom po optužnici za zlodela u pritvoru OVK u selu Lapušnik.

Danas započeto unakrsno ispitivanje svedoka Janga, branioci optuženih nastaviće sutra.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta zlodela počinjena su, po optužnici, u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u severnoj Albaniji.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobodjeni.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023