Vesti
Ratni zločini

Svedok na suđenju Šalji: U pritvoru OVK bio sam pretučen i zlostavljan

Zaštićeni svedok albanske nacionalnosti izjavio je na suđenju bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji da je s proleća 1999. godine bio pretučen, zlostavljan i ispitivan u pritvoru OVK u albanskom gradu Kukešu.
Svedok na suđenju Šalji: U pritvoru OVK bio sam pretučen i zlostavljan
Pjetr Šalja (Foto printskrin Specijalizovana veća Kosova)

Šalja (54) je u četiri tačke optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo počinjeno između 17. maja i 5. juna 1999. nad albanskim i romskim pritvorenicima u bazi OVK u fabrici metala u Kukešu.

U iskazu preko video veze, Svedok broj 11 koji je u Kukešu bio pritvoren mesec dana, izjavio je da su njega i „otprilike sedam-osam“ drugih pritvorenika – među kojima su bili i Romi – vojnici OVK tukli gumenim pendrecima.

„Tukli su najviše braću Rome pendrecima, mene su tukli samo jednom“, rekao je svedok.

„Ko vas je tukao?“, pitao je tužilac Filipo de Minićis.

„Nismo mogli da vidimo ko nas tuče, bili smo okrenuti prema zidu“, odgovorio je svedok, precizirajući da je dobio udarac u oko i da je krvario.

Prema svedokovim rečima, osobe koje su ih tukle, vikale su: „Špijuni, izdajnici“.

Prema optužnici, Šalja i drugi pripadnici OVK pritvorene Albance su smatrali „kolaborantima“ sa srpskim vlastima, „špijunima“ i „izdajnicima“.

Pritvorenici su, pored prebijanja, bili primoravani da šamaraju jedni druge.

„Dvojica su došla u civilu i primorala nas da šamaramo jedni druge“, kazao je Svedok 11.

Kako je svedok rekao, njega i druge pritvorenike izvodili su i ispitivali u drugim prostorijama u bazi OVK u Kukešu.

Iz iskaza svedoka proističe da je u tu bazu OVK bio priveden iz jednog od izbegličkih logora u Albaniji u koji je sa porodicom stigao krajem aprila 1999.

„Sa Kosova smo otišli pod pritiskom srpskih paravojnih formacija, bili smo primorani da spasavamo svoje porodice“, rekao je svedok.

Svedok 11 će iskaz pred specijalnim kosovskim sudom za zločine pripadnika OVK u Hagu nastaviti sutra.

Prethodno je Svedok 10 koji je bio stražar na kapiji baze OVK u Kukešu, potvrdio da su pritvorenike ispitivali „komandanti“ OVK.

Od početka suđenja, 3. aprila, četiri člana jedne albanske porodice posvedočila su da je Šalja u leto 1999. u Kukešu lično mučio i zlostavljao njihovog supruga, odnosno oca.

Šalja je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu zlostavljanja pritvorenika.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, koji je bio pripadnik vojne policije OVK, sa saučesnicima je, u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“, piše u optužnici.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999. godine, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio je 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“.

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023