Vesti
Ratni zločini

Svedok: Mustafa na Kosovu brinuo o raseljenim Albancima

Peti svedok odbrane Gani Sopi ponovio je danas, na haškom procesu bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, iskaz prethodna tri svedoka da se Mustafa, tokom rata na Kosovu 1999, brinuo o raseljenom albanskom stanovništvu u okolini Prištine.
Svedok: Mustafa na Kosovu brinuo o raseljenim Albancima
Saljih Mustava (Foto Rojters)

Optužnica Mustafu (50), tadašnjeg komandanta jedinice BIA u sastavu OVK, tereti, u četiri tačke, za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca u bazi BIA u selu Zlaš na planini Goljak, istočno od Prištine, od 1. do 19. aprila 1999.

Po optužnici, Mustafina jedinica je u Zlašu, u aprilu 1999, pritvorila šestoricu Albanaca koje je smatrala „kolaborantima“ sa srpskim vlastima, „špijunima“ ili političkim protivnicima.

Jedan od pritvorenih ubijen je u Zlašu, a petorica su puštena na slobodu, sredinom aprila.

Gotovo doslovno ponavljajući izjave prethodnih svedoka Adema Ademija, Hazira Borovcija i Jakupa Ismailjija, Gani Sopi je danas opisao kako je Mustafu, početkom aprila 1999, sreo u selu Butovac kod Prištine, gde su hiljade Albanaca izbegle posle početka NATO bombardovanja 1999.

Sopi je, kako je rekao, bio pripadnik OVK "od januara 1998" i, istovremeno, jedan od zvaničnika u prištinskom ogranku Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Prema tužiocima, OVK je sprovodila sistematsku kampanju protiv "političkih protivnika", većinom članova Rugovine partije.

Na dan početka NATO bombardovanja, Sopi je, po sopstvenim rečima, sa "prijateljima" i "saborcima" "organizovao"i "poveo" oko "10.000" civila iz Prištine u sedam kilometara udaljeno selo Butovac.

Svedok je tvrdio da "nije bilo drugog izbora" zbog represije srpskih snaga nad Albancima koja je usledila pošto je NATO bombardovanje počelo.

"Saljih Mustafa mi je ranije, u januaru ili februaru, rekao da organizujemo smeštaj i hranu za stanovništvo, ako bude zatrebalo", posvedočio je Sopi.

On je rekao da je 24. marta 1999. bio ranjen, ali nije želeo da precizira kako.

U Butovcu je, kao i prethodni svedoci, početkom aprila sreo Mustafu.

"Nisam znao u kojoj je on jedinici. Nosio je većinom civilnu odeću, samo je jakna bila vojno zelene boje", opisao je svedok.

Po Sopiju, Mustafa se interesovao "kako je stanovništvo" i organizovao je izvlačenje "lekova i hrane" iz Prištine.

"Mustafa, ja i drugi saborci išli smo i u osmatranje srpskih snaga koje su bile blizu", izjavio je, kao i drugi svedoci, Sopi.

Svedok je potvrdio da je sa Mustafom razgovarao o situaciji na planini Goljak, gde se nalazi selo Zlaš.

Mustafina odbrana sutra nastavlja svoj dokazni postupak pred sudom za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Mustafu su 24. septembra 2020. u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag i od tada je u sudskom pritvoru.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022