Vesti
Ratni zločini

Svedok: Moj rođak je nestao u rukama OVK

Zaštićeni svedok optužbe izjavio je u haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, da je njegov bliski rođak zauvek nestao pošto su ga 1998. u okolini Orahovca odveli pripadnici OVK.
Svedok: Moj rođak je nestao u rukama OVK
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto arhiva Kim)

„OVK ga je optužila da je bio špijun i odveli su ga na ispitivanje, ali on nije bio špijun. On bi se borio bolje od Tačija i (drugooptuženog Kadrija) Veseljija i bio je veći patriota od njih. Nikada ga više nisam video i nikada nije pronađen“, rekao je svedok na albanskom jeziku.

Tači i Veselji optuženi su, zajedno sa tadašnjim članovima Glavnog štaba OVK Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, za zločine nad Albancima, koje je OVK smatrala „kolaborantima“, „špijunima“ i pristalicama Ibrahima Rugove – Srbima i Romima, 1998-99.

Svedok, čiji je iskaz bio znatnim delom zatvoren za javnost, izjavio je da je njegova porodica podržavala Rugovu, ali i OVK, zato što su bili protiv „nasilja srpskih snaga“ koje su „granatirale našu kuću, misleći da je u njoj štab OVK“.

Rođak, koga je OVK odvela, bio je, po rečima svedoka, „veoma uticajan u svom selu“. „Bio je odlučna i odrešita osoba, nikada ne bi za crno rekao da je belo i to je bio problem“, kazao je svedok o rođaku.

Pošto su ga pripadnici OVK odveli, svedok i drugi članovi porodice su se mesecima kod starešina te paravojske raspitivali o njegovoj sudbini, ali im niko ništa nije odgovorio.

„Ništa nikada nismo saznali od OVK i ni danas ne znamo gde je on“, kazao je svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4368.

Svedok je, dok ga je unakrsno ispitivala odbrana, potvrdio da je, tražeći rođaka, otišao i kod tadašnjeg političkog lidera OVK Adema Demaćija i njegovog portparola Aljbina Kurtija, koji su, međutim, odbili da razgovaraju s njim.

„Demaći je odbio da se sretne s nama, znao je kakva je situacija“, rekao je svedok, opisujući da je kod Demaćija „video i Kurtija“, ali da „nisu razgovarali“.

Tačijev branilac Greg Kiho pitao je potom svedoka „da li je imao bilo kakvu vezu s Kurtijem“, ali je odgovor bio redigovan za javnost. Svedok je prethodno kazao da se Kurtiju „divi kao premijeru“.

Advokat Kiho sugerisao je da je uzrok otmice svedokovog rođaka bila „ljubomora“ njegovih „neprijatelja“ u selu, tvrdeći da je sam svedok to izjavio posmatračima EU.

„Ja to nisam rekao… Ko su ti neprijatelji“, uzvratio je svedok.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta zlodela počinjena su, po optužnici, u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u severnoj Albaniji.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023