Vesti
Ratni zločini

Sutra se nastavlja suđenje Oliveru Ivanoviću

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici sutra se nastavlja suđenje lideru Grđanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.
Sutra se nastavlja suđenje Oliveru Ivanoviću
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

U izjavi za Radio Kontakt plus Ivanović kaže da očekuje da će ovo suđenje proteći mnogo brže nego prethodno, da neće biti mučno kao ono ranije i da na kraju očekuje pravičnu i pravednu presudu.

Sa pomenutim zločinima nemam nikakve veze, istakao je Ivanović i naveo da očekuje oslobađajuću presudu.

Suđenje lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću vraćeno je na početak, odlukom Apelacionog suda u Prištini.

Sud je ukinuo prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora i proces je vratio na početak.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999.

Po drugoj tački optužbe, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, sud ga je oslobodio.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022