Vesti
Ratni zločini

Sutra nastavak suđenja Krstiću i Šabaniju

Suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva biće nastavljeno i sutra, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
Sutra nastavak suđenja Krstiću i Šabaniju
Zgrada Specijalnog suda u Prištini (Foto arhiva Kim)

Vasić je kazao da su danas saslušana dva svedoka iz porodice Nuha, čija su četiri člana stradala za vreme rata.

“Sud je za sutra zakazao nastavak saslušanja još dva svedoka i planirano je da u prvoj polovini oktobra budu zakazana još tri ročišta za saslušanje svedoka tužilaštva. Odbrana nema svoje svedoke koji bi eventulano došli da pred sudom svedoče u Zlatanovu korist, najpre zbog samog straha da se sutra Zlatanu nešto slično ne desi”, kazao je Vasić.

Vasić je uveren da će u ovom pretresu, bez obzira što svi svedoci tvrde da je Krstić u tom periodu bio uniformisan, dokazati da to nije istina.

“On za vreme rata nije bio na Kosovu, za vreme rata je bio u Kragujevcu, gde je živeo od sedamdesetih godina prošlog veka. On nema nikakve veze sa ovim što se porodici Nuha, nažalost, desilo”, istakao je Vasić.

Zlatan Krstić je optužen za progon, otmicu, a potom i ubistvo četvoro članova porodice Nuha iz Nerodimlja kod Uroševca. U pritovoru je od aprila 2019. godine.

Destan Šabani, koji je u vreme ratnih zbivanja obavljao dužnost policijskog inspektora u Uroševcu, je optužen da je naredio sahranjivanje ubijenih bez obreda u selu Babuš.

Suđenje je zakazano sutra (petak) u 9:30 časova. Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022