Vesti
Ratni zločini

Sutra nastavak suđenja Krstiću i Šabaniju

Suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva biće nastavljeno i sutra, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
Sutra nastavak suđenja Krstiću i Šabaniju
Zgrada Specijalnog suda u Prištini (Foto arhiva Kim)

Vasić je kazao da su danas saslušana dva svedoka iz porodice Nuha, čija su četiri člana stradala za vreme rata.

“Sud je za sutra zakazao nastavak saslušanja još dva svedoka i planirano je da u prvoj polovini oktobra budu zakazana još tri ročišta za saslušanje svedoka tužilaštva. Odbrana nema svoje svedoke koji bi eventulano došli da pred sudom svedoče u Zlatanovu korist, najpre zbog samog straha da se sutra Zlatanu nešto slično ne desi”, kazao je Vasić.

Vasić je uveren da će u ovom pretresu, bez obzira što svi svedoci tvrde da je Krstić u tom periodu bio uniformisan, dokazati da to nije istina.

“On za vreme rata nije bio na Kosovu, za vreme rata je bio u Kragujevcu, gde je živeo od sedamdesetih godina prošlog veka. On nema nikakve veze sa ovim što se porodici Nuha, nažalost, desilo”, istakao je Vasić.

Zlatan Krstić je optužen za progon, otmicu, a potom i ubistvo četvoro članova porodice Nuha iz Nerodimlja kod Uroševca. U pritovoru je od aprila 2019. godine.

Destan Šabani, koji je u vreme ratnih zbivanja obavljao dužnost policijskog inspektora u Uroševcu, je optužen da je naredio sahranjivanje ubijenih bez obreda u selu Babuš.

Suđenje je zakazano sutra (petak) u 9:30 časova. Ostale vesti

Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv
Bivši oficir OVK, Saljih Mustafa danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije krivi za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.
  • 28.10.2020
Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020