Vesti
Ratni zločini

Sutra iskopavanja u Suvom Dolu, potraga za nestalima

U Suvom Dolu na severu Kosova sutra će početi provera lokacije radi utvrđivanja da li se tu nalaze tela nestalih Albanaca, potvrdio je za RTV Kim Prenk Đetaj iz kosovske Komisije za nestala lica.
Sutra iskopavanja u Suvom Dolu, potraga za nestalima
Putokaz ka Suvom Dolu (Foto Kossev)

Đetaj kaže da će tokom iskopavanja biti proverene tri tačke za koje se sumnja da su mesta na kojima su pokopani ljudski ostaci.

„Tražili smo da se iskopaju te tri tačke i da se jednom završi sa Suvim Dolom skroz. Pretpostavlja se da tu ima nečega, a da li će biti ili neće to će se utvrditi. Sve je to sumnjivo“, kazao je Đetaj.

Lokacija u Suvom dolu na kome se, inače, nalazi groblje je već više puta pretraživana, ali je Komisija za nestala lica Vlade Kosova odlučila da još jednom utvrdi da li su na ovom mestu pokopani ostaci nestalih osoba.

„To je groblje, ali tu postoje tri tačke koje su sumnjive i te tri tačke treba da se pretraže“.

Komentarišući današnju izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija koji je kazao da će se lično angažovati na rasvetljavanju sudbine nestalih, Đetaj je rekao da pozdravlja svaku inicijativu od koga god dolazi.

„Svaka takva inicijativa je dobrodošla. Podržavam taj akt i spremnost predsednika Republike“, kazao je Đetaj.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020