Vesti
Ratni zločini

Sutra iskopavanja u Suvom Dolu, potraga za nestalima

U Suvom Dolu na severu Kosova sutra će početi provera lokacije radi utvrđivanja da li se tu nalaze tela nestalih Albanaca, potvrdio je za RTV Kim Prenk Đetaj iz kosovske Komisije za nestala lica.
Sutra iskopavanja u Suvom Dolu, potraga za nestalima
Putokaz ka Suvom Dolu (Foto Kossev)

Đetaj kaže da će tokom iskopavanja biti proverene tri tačke za koje se sumnja da su mesta na kojima su pokopani ljudski ostaci.

„Tražili smo da se iskopaju te tri tačke i da se jednom završi sa Suvim Dolom skroz. Pretpostavlja se da tu ima nečega, a da li će biti ili neće to će se utvrditi. Sve je to sumnjivo“, kazao je Đetaj.

Lokacija u Suvom dolu na kome se, inače, nalazi groblje je već više puta pretraživana, ali je Komisija za nestala lica Vlade Kosova odlučila da još jednom utvrdi da li su na ovom mestu pokopani ostaci nestalih osoba.

„To je groblje, ali tu postoje tri tačke koje su sumnjive i te tri tačke treba da se pretraže“.

Komentarišući današnju izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija koji je kazao da će se lično angažovati na rasvetljavanju sudbine nestalih, Đetaj je rekao da pozdravlja svaku inicijativu od koga god dolazi.

„Svaka takva inicijativa je dobrodošla. Podržavam taj akt i spremnost predsednika Republike“, kazao je Đetaj.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022