Vesti
Ratni zločini

Sumnja se da je kod Raške pokopano 15 do 17 tela

Na lokaciji Kiževak, kamenolomu kod Raške, pronađeni su posmrtni ostaci, a sumnja se da se na tom mestu potencijalno nalazi petnaest do sedamnaest tela. Institut za sudsku medicinu u Prištini smatra da je reč o albanskim žrtvama sa Кosova. Na toj lokaciji se pet godina vrši iskopavanje.
Sumnja se da je kod Raške pokopano 15 do 17 tela
Lokacija Kiževak kod Raške (Foto printskrin N1)

Pre desetak dana, Institut za sudsku medicinu u Prištini, saopštio je da je u Kiževaku kod Raške pronađena masovna grobnica. Dva dana kasnije, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović potvrdio je da su pronađeni posmrtni ostaci, i da će njihova identifikacija biti moguća posle analize DNK.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zatražilo je ekshumaciju tela pronađenih u opštini na jugozapadu Srbije.

"Naša informacija kaže da bi na ovoj lokaciji moglo biti između 15 i 17 posmrtnih ostataka", kazao je Odalović koji nije mogao da potvrdi navode iz Prištine da je reč o albanskim žrtvama.

"Sumnjamo i mi, da budemo jasni. Ali, nikakve bliže informacije ne možemo dati, dok se ne utvrdi identitet", rekao je za N1 Veljko Odalović, kojeg smo zatekli na lokaciji u Kiževaku.

Stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha. Potom je usledio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

"Želim da istaknem da ovih dana očekujemo, bar takva uveravanja imamo, da i Priština postupi po našim zahtevima. Sa njima smo podelili informacije o metohijskom kraju, i to nekih pet lokacija koje zahtevamo da se istraže", kaže Odalović.

Kiževak je peto mesto u Srbiji na kojem su otkrivene masovne grobnice. Ranije su grobnice, sa ukupno 941 telom, pronađene u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu i Rudnici.

Pitanje nestalih je deo agende dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, a rešavanje tog problema ušlo je i u sporazum potpisan u Vašingtonu 4. septembra.

O nestalima i masovinim grobnicama bilo je reči i u ovonedeljnoj emisiji "Sporazum".
Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022