Vesti
Ratni zločini

Sumnja se da je kod Raške pokopano 15 do 17 tela

Na lokaciji Kiževak, kamenolomu kod Raške, pronađeni su posmrtni ostaci, a sumnja se da se na tom mestu potencijalno nalazi petnaest do sedamnaest tela. Institut za sudsku medicinu u Prištini smatra da je reč o albanskim žrtvama sa Кosova. Na toj lokaciji se pet godina vrši iskopavanje.
Sumnja se da je kod Raške pokopano 15 do 17 tela
Lokacija Kiževak kod Raške (Foto printskrin N1)

Pre desetak dana, Institut za sudsku medicinu u Prištini, saopštio je da je u Kiževaku kod Raške pronađena masovna grobnica. Dva dana kasnije, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović potvrdio je da su pronađeni posmrtni ostaci, i da će njihova identifikacija biti moguća posle analize DNK.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zatražilo je ekshumaciju tela pronađenih u opštini na jugozapadu Srbije.

"Naša informacija kaže da bi na ovoj lokaciji moglo biti između 15 i 17 posmrtnih ostataka", kazao je Odalović koji nije mogao da potvrdi navode iz Prištine da je reč o albanskim žrtvama.

"Sumnjamo i mi, da budemo jasni. Ali, nikakve bliže informacije ne možemo dati, dok se ne utvrdi identitet", rekao je za N1 Veljko Odalović, kojeg smo zatekli na lokaciji u Kiževaku.

Stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha. Potom je usledio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

"Želim da istaknem da ovih dana očekujemo, bar takva uveravanja imamo, da i Priština postupi po našim zahtevima. Sa njima smo podelili informacije o metohijskom kraju, i to nekih pet lokacija koje zahtevamo da se istraže", kaže Odalović.

Kiževak je peto mesto u Srbiji na kojem su otkrivene masovne grobnice. Ranije su grobnice, sa ukupno 941 telom, pronađene u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu i Rudnici.

Pitanje nestalih je deo agende dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, a rešavanje tog problema ušlo je i u sporazum potpisan u Vašingtonu 4. septembra.

O nestalima i masovinim grobnicama bilo je reči i u ovonedeljnoj emisiji "Sporazum".
Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021