Vesti
Ratni zločini

Sumnja se da je kod Raške pokopano 15 do 17 tela

Na lokaciji Kiževak, kamenolomu kod Raške, pronađeni su posmrtni ostaci, a sumnja se da se na tom mestu potencijalno nalazi petnaest do sedamnaest tela. Institut za sudsku medicinu u Prištini smatra da je reč o albanskim žrtvama sa Кosova. Na toj lokaciji se pet godina vrši iskopavanje.
Sumnja se da je kod Raške pokopano 15 do 17 tela
Lokacija Kiževak kod Raške (Foto printskrin N1)

Pre desetak dana, Institut za sudsku medicinu u Prištini, saopštio je da je u Kiževaku kod Raške pronađena masovna grobnica. Dva dana kasnije, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović potvrdio je da su pronađeni posmrtni ostaci, i da će njihova identifikacija biti moguća posle analize DNK.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zatražilo je ekshumaciju tela pronađenih u opštini na jugozapadu Srbije.

"Naša informacija kaže da bi na ovoj lokaciji moglo biti između 15 i 17 posmrtnih ostataka", kazao je Odalović koji nije mogao da potvrdi navode iz Prištine da je reč o albanskim žrtvama.

"Sumnjamo i mi, da budemo jasni. Ali, nikakve bliže informacije ne možemo dati, dok se ne utvrdi identitet", rekao je za N1 Veljko Odalović, kojeg smo zatekli na lokaciji u Kiževaku.

Stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha. Potom je usledio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

"Želim da istaknem da ovih dana očekujemo, bar takva uveravanja imamo, da i Priština postupi po našim zahtevima. Sa njima smo podelili informacije o metohijskom kraju, i to nekih pet lokacija koje zahtevamo da se istraže", kaže Odalović.

Kiževak je peto mesto u Srbiji na kojem su otkrivene masovne grobnice. Ranije su grobnice, sa ukupno 941 telom, pronađene u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu i Rudnici.

Pitanje nestalih je deo agende dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, a rešavanje tog problema ušlo je i u sporazum potpisan u Vašingtonu 4. septembra.

O nestalima i masovinim grobnicama bilo je reči i u ovonedeljnoj emisiji "Sporazum".
Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021